#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Victoria Răileanu

mai 21, 2021

 Reluăm seria #SuavHomeYoga la un an de la începutul pandemiei de COVID în România, care a schimbat, printre altele, şi modul în care practicăm yoga.

Victoria Răileanu este, aşa cum se descrie pe canalul său de Instagram, “Actress • @vlad_serial • Improviser in @trupaiele • Mother of perfect little kiddo • Phoneholder of @vichioncamera • Painter at @purpur.ro”.

 

A trecut un an de la primul lockdown. Poți să ne povestești pe scurt cum s-a schimbat practica ta yoga în această perioadă față de cea dinainte ?

Eu sunt o persoană foarte activă. cel mai mult îmi place să ies din casă dimineața și să mă întorc abia seara târziu (asta se întâmpla înainte, când nu aveam oră de venit acasă ca acum :)) .
Pentru că anul trecut am rămas blocați în casă, mi-am spus că trebuie să fac mișcare cel puțin de patru ori pe săptămână. Dar la un moment dat ajunsesem să fac zilnic și chiar câte două antrenamente legate. Corpul meu a început să răspundă foarte bine, să se vadă mult mai tonifiat, mintea era mai liniștită, anxietatea pe care am început să o simt atunci – mai surdă.
Întotdeauna am apelat mai intens la yoga când am trecut printr-o perioadă mai grea. Deci nu a fost diferit față de alte perioade din viața mea. Mă tine la suprafață și mă ține cu picioarele pe pământ în același timp.

Ți-a fost greu să te adaptezi ?

La noua realitate, cu siguranță da! Eram speriată, nu înțelegeam ce înseamnă o pandemie, această criză mondială. Nu aveam un reper clar la care să mă raportez. Dar am luat-o cu pași mici. Fiecare zi așa cum venea. Şi îmi spuneam că oricum nu are cum să dureze la nesfârșit. Şi uite că a trecut deja mai bine de un an și suntem destul de ok în realitatea asta nouă.

Cum ți se pare yoga acasă față de yoga în studio, în grup ? Dacă îți mai amintești cum era :).

Îmi place mult mai mult acasă, singură. Nu am nicio problemă nici la studio, dar eu am ajuns să simt antrenamentul de yoga ca pe ceva foarte personal. E o “luptă” și în același timp o armonie a mea cu corpul meu. Mi se pare mult mai cinstit acasă. La studio, fară să fiu conștientă, poate că încerc să mă remarc (sunt o fire competitivă deep down) dar acasă mă las în pace. Uneori nu îmi ies toate pozițiile sau nu am starea necesară, mă dezechilibrez, mă frustrez. Dar am învățat să nu renunț când mă simt așa, ci să mă accept și să continui așa cum sunt în momentul respectiv.

Se vorbește mult despre burnout-ul de pandemie și cum yoga e una dintre metodele care poate fi de ajutor în asemenea situații. Pe tine te-a ajutat yoga ? Ce altceva te ajută să îți păstrezi zenul în perioada asta ?

Da. M-a ajutat mult. Cum ți-am mai spus – mă ține pe o linie de plutire. Mă scoate din prea multe gânduri. Ce mai funcționează la mine sunt mici obiceiuri sănătoase. Să am aceeasi rutină dimineața, când mă trezesc, să mă trezesc devreme, să mă întâlnesc cu oameni dragi, să îmi petrec timpul cu Carol, dar să îmi rămână și timp pentru mine. E destul de complicat uneori să jonglez între toate, dar nu pun presiune pe mine. Dacă nu reușesc să le fac pe toate, e ok. Pot și mâine.

Ar fi ceva relevant de spus și care nu se regăsește în întrebări ?

Când mă întreabă lumea ce sport practic, eu spun “fac yoga”. Mulți mustăcesc, se abțin sau pur și simplu spun “yoga nu e un sport, nu e mișcare.” Am făcut mult timp sală, dar niciodată nu am avut rezultate că după toată yoga pe care am făcut-o în primul lockdown. Mi-am dat seama că dacă găsești sportul sau tipul de mișcare care îți place cu adevărat, rezultatele vin mult mai ușor. Cred că este singura explicație pentru faptul că corpul meu este acum în cea mai bună formă.