#Suav Yoga | povești despre yoga și orice ne face bine – Nicoleta Iancu

dec. 6, 2022

Proiectul Suav(Home)Yoga, care a început ca un jurnal de pandemie, a evoluat subtil. Am început să ne uităm mai mult spre prezent şi viitor decât spre trecut. Am vorbit cu invitaţii noştri şi despre alte practici care ne ajută să fim mai bine, în afară de yoga. Aceasta este povestea Nicoletei Iancu, care a descoperit yoga din întâmplare, dar nu întâmplător.

 

Povestește-ne, pe scurt, drumul tău cu yoga, de la practicant de yoga la profesor.

Îmi place să spun că am descoperit yoga din întâmplare, dar nu întâmplător. Povestea a început când m-am nimerit la o clasă de BodyBalance în Germania. Clasa era ținută în limba germană și nu înțelegeam nimic, cu toate acestea am continuat să merg constant la clasă până a trebuit să mă întorc în țară. Mergeam pentru că îmi plăcea combinația de mișcări fluide făcute pe muzică, o altă pasiune de-a mea. După aproximativ două luni am început să văd primele rezultate la nivel fizic, devenisem mai flexibilă și îmi îmbunătățisem echilibrul. Întoarsă în țară, nu am găsit cursul de BodyBalance sub denumirea aceasta, așa că am ales să fac ceva care mi se părea a fi asemănător, iar acel ceva era yoga. La acel moment nu știam că de fapt yoga era fundația pe care se construise și conceptul de Bodybalance. Clasele la care mergeam erau clase dedicate începătorilor (eu neștiind asta) și nu simțeam că mă provoacă atât de mult pe cât o făcea o clasă de BodyBalance. Nu aflasem încă de toate tipurile de yoga, așa că am renunțat să merg la studio și am început singură acasă un challenge de 30 de zile pe youtube cu un instructor din Australia. Revelația a apărut când am reușit să mă ridic în headstand.

A avut pandemia un rol în această poveste? A schimbat ceva în călătoria ta? Ce anume?
În pandemie am avut o perioadă de pauză mai lungă, perioadă care m-a făcut să realizez că yoga este într-adevăr un stil de viață și că rezultatele vin după o practică constantă. Tot în pandemie, yoga era modul în care reușeam să mă echilibrez psihic, însă n-am realizat asta din prima. De altfel, era o perioadă în care tot apăreau în viața mea persoane care treceau printr-o fază puțin mai dificilă și practic așa a răsărit și dorința mea de a împărtăși ceea ce eu descoperisem că îmi aduce echilibrul cu scopul de a le ajuta într-un fel, simțeam că pot și ar trebui să dau mai departe.

Înainte de a începe cursul de teacher training, am tot experimentat diferite lucruri, însă nu rămâneam consecventă pentru că mă plictiseam foarte repede, moment în care mă resemnasem și eram ok cu gândul că probabil în viață voi cunoaște multe, însă nu voi excela în niciun domeniu… În timpul cursului, însă, am realizat că pot în sfârșit să fac ceva zilnic fără a mă plictisi, iar acel ceva era practica mea de seară.

Pentru orice profesor este important să fie mai întâi el/ea bine, ca să poată face bine practicanților săi. Ce faci tu ca să fii bine (cum arată practica ta)?

Pe lângă yoga, ceea ce mă face să mă simt bine este conectarea cu natura, îmi place să urc pe munte și să cunosc oameni ai muntelui. Personal simt că, atunci când sunt departe de oraș, sunt mai aproape de mine și că oamenii pe care îi întâlnesc pe munte sunt mai autentici, mai simpli, mai dezinhibați și mai relaxați. Muntele și natura m-au învățat că n-am nevoie de prea multe pentru a fi fericită.
În general, îmi place să îmi fac meditația dimineața pentru că atunci mintea îmi este limpede și îmi este mult mai ușor să intru în starea de meditație. Seara însă, aleg să-mi pregătesc mintea și corpul pentru somn cu ajutorul unei practici. Nu am o serie de asane pe care le urmez și îmi las corpul să se miște intuitiv.

Știm că este important să avem grijă de noi și să practicăm continuu. Dar oare ai un truc care să te ajute să îți ridici energia și starea de bine rapid, dacă ai nevoie? Ai vrea să ni-l împărtășești?

Bineînțeles că am și zile în care nu văd totul la fel de roz, zile în care nu simt să practic, zile în care apar gânduri care îmi schimbă starea de spirit. Ce am obervat că mă ajută foarte mult este să ies afară la o mică plimbare, să ies într-un parc, să văd oameni și să-mi dau seama că viața se întâmplă și că există atât de multe alte lucruri pe care le pot face în loc să stau în casă gândind scenarii. Also, când nu simt să practic sau poate sunt prea obosită, mă ajută să mă gândesc la starea de după, iar dacă nici asta nu mă motivează, atunci accept fară să mă învinovățesc. Am învățat că acceptarea momentului în care ne aflăm este esențială pentru o stare de bine.

Ar fi ceva relevant de spus și care nu se regăsește în întrebări?

Acum, când privesc retrospectiv, îmi dau seama că mereu am avut o înclinație către spiritualitate, către mistic și am fost mereu atrasă de religie sau de filozofie. Fun fact: când eram mică îmi doream să devin preot… ulterior mi-am dat seama că nu prea se poate :)).
Pentru cei cărora le-a trecut măcar o dată prin minte să încerce yoga, sfatul meu este să o facă fără să își pună piedici singuri. Partea cea mai mișto este că yoga nu îți cere nimic în afară de dorința de a încerca ceva fără a avea așteptări. Totul vine odată cu practica!
Namaste!