#Suav Yoga | povești despre yoga și orice ne face bine – Aura Niță
Proiectul Suav(Home)Yoga, care a început ca un jurnal de pandemie, a evoluat subtil. Am început să ne uităm mai mult spre prezent şi viitor decât spre trecut. Am vorbit cu invitaţii noştri şi despre alte practici care ne ajută să fim mai bine, în afară de yoga. Aceasta este povestea Aurei Niță, pentru care practica personală, de dimineață, este lucrul la care nu renunță niciodată, este ne-negociabil
Povestește-ne, pe scurt, drumul tău cu yoga, de la practicant de yoga la profesor. A avut pandemia un rol în această poveste? A schimbat ceva în călătoria ta? Ce anume?
Oh, yes! La mine, pandemia a avut un rol crucial! În luna în care a izbucnit pandemia în România, am terminat școala prin care deveneam profesor de yoga, a murit tatăl meu și astfel am decis într-o seară că trebuie să schimb ceva, că trebuie să fac bine. Primele zile de lockdown au venit și cu primele mele clase predate, online. Am susținut în acea perioadă clase for free, chiar de două ori pe zi și intrau zeci de oameni. Zeci de oameni pentru care acea clasă de yoga din timpul unei zile petrecute pe canapea, închis în casă, era cea mai mare bucurie, ca o gură de oxigen proaspăt. Și era așa un schimb de bucurie și de energie frumoasă, ce stă acum la baza comunității mele. Multe fete s-au îndrăgostit atât de mult de yoga în timpul acelor clase, încât acum sunt ele profesoare la rândul lor. Mă leagă multe emoții legate de acea perioadă și îmi amintesc și primul meu retreat, organizat tot în plină pandemie, ce a avut ca temă Santosha – acest termen ce înglobează perfect începuturile mele. “Ia tristețea ta și transform-o într-o bucurie”
Povestește-ne despre proiectele tale actuale, cu yoga sau cu orice ne face bine.
Proiectele mele actuale sunt: fetița mea Otilia, de un an și jumătate, ayurveda și yoga. Și dacă m-ați vedea într-o zi, fac slalom printre acestea. Sunt obosită, însă am o bucurie enormă în suflet. Mă ocup zilnic de ceea ce mie îmi place cel mai mult! Sunt studentă în cadrul Ayurveda Institut din UK și învăț constant. Învăț și practic pe propria mea piele astfel încât să pot ajuta în continuare și să fac mult bine. Cred că asta e misiunea mea, să fac oamenii să se simtă bine în pielea lor, ei cu ei.
Pentru orice profesor este important să fie mai întâi el/ ea bine, că să poată face bine practicanţilor săi. Ce faci tu ca să fii bine (cum arată practica ta personală)?
Practica mea personală, de dimineață, este lucrul la care nu renunț niciodată, este ne-negociabil. Indiferent de starea pe care o am, cu atât mai mult dacă nu mă simt bine. Pentru că știu că după câteva mișcări, respirații sau minute în tăcere, eu cu mine, mă voi simți mai bine. Pentru că am avut o sarcină în ultimele luni în care nu am putut face niciun tip de mișcare, mi-am promis, că atunci când voi fi bine, nu va mai trece nicio zi în care eu să nu mă mișc. Pentru că practica mă aduce din minte în corp, din minte în inimă, mă conține, mă aduce acasă din scenariile minții mele. Mă aduce în realitatea pe care o trăiesc și nu în realitățile pe care mi le imaginez. Mă face să văd o situație cu alti ochi, față de cum o vedeam înainte de practică. Din multele idei pe care le am, mă aduce într-un singur punct, mă împământează. Îmi place ce îmi aduce practica. Cred că avem nevoie de yoga ca să revenim la noi.
Ştim că este important să avem grijă de noi şi să practicăm continuu. Dar oare ai un truc care să te ajute să îţi ridici energia şi starea de bine rapid, dacă ai nevoie? Ai vrea să ni-l împărtăşeşti?
Studenții mei știu asta pentru că o spun de fiecare dată când am ocazia. Ca să te simți bine, practică yoga și în afara saltelei. Yoga înseamnă un somn bun, înseamnă să ai grijă de tine – orice ar însemna asta, să te prețuiești, să îți vorbești frumos, să fii blând cu tine și să nu mai pui presiune. Să gătești ceva pentru cei dragi atunci când ești supărat. Ia acel lucru care te supără, ia mania ta, ia furia ta și pune-o în ceva bun. Transformă-l! Pentru că yoga în afara perimetrului saltelei este ceea ce se întâmplă în proporție de 99% din timp.
Ar fi ceva relevant de spus și care nu se regăsește în întrebări?
Vreau să îți mulțumesc pentru întrebări și pentru ocazia în care oamenii citesc ceea ce noi, profesorii de yoga avem de spus. Pentru că astfel, comunitatea de yoga din România creste și așa va crește și interesul oamenilor pentru această practică străveche ce aduce doar bine și vieți transformate. Să ne întoarcem către ceea ce noi avem mai bun, să folosim branduri locale, sustenabile. Mulțumesc SUAV pentru cele mai lejere și moi haine de practică, și nu numai!