#Suav Yoga | povești despre yoga și orice ne face bine – Anca Branovici-Burduhos
Proiectul Suav(Home)Yoga, care a început ca un jurnal de pandemie, a evoluat subtil. Am început să ne uităm mai mult spre prezent şi viitor decât spre trecut. Am vorbit cu invitaţii noştri şi despre alte practici care ne ajută să fim mai bine, în afară de yoga. Aceasta este povestea Ancăi Branovici-Burduhos, care îmbină yoga și ayurveda atât în clasele și evenimentele pe care le organizează, cât și în viața și practica personală.
În pandemie, multe persoane, în căutarea unor activităţi care să le ajute să îşi regăsească starea de bine, au început să practice yoga şi mindfulness. De asemenea, pandemia a adus o schimbare mare în modul în care practicăm yoga. Am descoperit că putem practica de acasă, cu profesori şi practicanţi de oriunde din lume. Graniţele au dispărut. Totuşi, bucuria, energia de a practica împreună, în acelaşi spaţiu, la studio sau în retreat, sunt mai greu de creat online. Aşa că pare că, aşa cum vom munci hibrid, vom şi practica hibrid.
Eşti de acord cu cele de mai sus, din experienţa ta? Ce ai observat diferit?
Experiența mea este una diferită, pentru că am fost mai mereu o singuratică în practică, adică practicam online încă cu mult timp înainte de pandemie, la fel cum și lucram online deja de 8 ani atunci când a venit pandemia, cu ale ei restricții. Iar cursul de instructori yoga l-am început în 2020 și l-am făcut jumătate fizic și jumătate online.
Pentru mine, poate, a fost chiar mai ușor să încep predarea yoga pe online decât le-a fost celor care au predat înainte fizic, pentru ca am și studiat așa jumătate din curs și am început să predau în plină pandemie, mai întâi online și doar apoi fizic.
Cu toate acestea, am simțit diferența uriașă între experiența online și experiența fizică de predare. Conectarea cu studenții este diferită. Pot adapta secvența mult mai ușor fiecărui nivel, atmosfera care se creează este mai plăcută atunci când se formează o comunitate și cred că mă pot exprima mult mai fluid în sesiunile față în față.
Cum a fost pentru tine lockdown-ul? Ţi-a fost greu să te adaptezi?
Încă dinainte de pandemie și lockdown, îmi doream mult să reduc timpul petrecut între pereți, în fața unui ecran și să mă conectez mai mult cu oamenii, cu natura, să fac ceva cu sens și cu însemnătate spirituală, acestea fiind câteva din motivele pentru care am ales să urmez cursul de instructori de yoga. Iar când a început lockdownul, am avut tot felul de trăiri: pe de-o parte, m-am adaptat foarte rapid și ușor, pentru că din punct de vedere al muncii și al practicii nu erau mari diferențe, doar că eu eram deja sătulă de „lockdown” (a se citi stat între pereți), încă dinainte de lockdown. 😣 O vreme m-am simțit blocată pe toate planurile, iar practica yoga, în toate formele ei, m-a ajutat enorm să ies din blocajele mentale, emoționale și de adaptare la noi și noi restricții și să nu rămân multă vreme în dezechilibru.
Care a fost cea mai intensă experienţă (întâmplare) legată de yoga în pandemie şi cum ai gestionat-o?
Întreaga experiență din cadrul cursului de instructori de yoga a fost, cred, mult mai intensă tocmai pentru că a trebuit să îl continuăm în pandemie și să ne adaptăm la niște situații complet noi pentru majoritatea. Eram cu toții cam debusolați și recunosc că mi-aș fi dorit să pot continua cursul în format fizic, pentru că eu chiar de asta aveam nevoie atunci – conectare față în față cu oamenii.
Cred că un punct de cotitură în practica mea a fost când am început să înțeleg și să integrez principiile ayurvedice în practica yoga, adică să practic mai mult în funcție de constituția mea ayurvedică (Pitta-Vata) și nu în funcție de ce e „la modă” sau de ce fac ceilalți. Înainte de asta, am avut o perioadă în care am practicat foarte intens, adică am crescut și mai mult energia Pitta, pe care eu, de fapt, aveam nevoie să o echilibrez, și m-am ales cu o durere de spate de care nu am scăpat timp de câteva luni, pentru că nu îmi lăsam corpul să se odihnească și continuam în același ritm. Iar după ce am înțeles că am nevoie de o practică necompetitivă (nici măcar cu mine însămi), mai puțin intensă, sau cel puțin cu perioade în care să practic la o intensitate mai mică, durerea de spate a trecut și m-am simțit mult mai bine atât fizic cât și emoțional și mental. Și, ce să vezi, corpul a progresat oricum în posturi, dar într-un mod mult mai echilibrat.
Cum te-a influențat pandemia pe tine ca profesor?
Pandemia a fost cam amețitoare din perspectiva noului profesor de yoga care voiam să devin. Aveam tot felul de dileme: să încep să predau online sau să aștept să se termine pandemia? Dar dacă nu încep acum online, oare voi mai avea curaj să încep fizic după cine știe cât timp? Dar cine o să practice cu mine online, dacă nu am avut înainte o grupă de practicanți?
Din fericire, cred că mi-am setat foarte bine intențiile înainte să închei cursul, pentru că au început să vină oportunitățile spre mine și nu am fost nevoită să le caut eu. Și sunt foarte recunoscătoare fiecărui om care a avut o contribuție în acest proces. Iar începutul a fost unul foarte blând, astfel încât să prind încredere, puțină experiență în predare, să îmi găsesc vocea și cuvintele, stilul și ritmul.
Mai întâi, pentru o vreme, am făcut sesiuni online de la 6 dimineața cu o prietenă care abia aștepta să termin cursul ca să practice yoga cu mine. Apoi s-au deschis studiourile pentru o vreme și am primit oferta de a preda la un studio nou deschis în Târgu Mureș. S-au închis din nou studiourile și am început să predau online, am făcut și un workshop tot online, în primăvară am revenit din nou la studio, până în vară, când am luat decizia să ne mutăm din Târgu Mureș la Biertan.
În vara anului 2021 ne-am schimbat viața total și timp de câteva luni am trăit printre cutii, încercând să ne adaptăm la noua viață, locație, la noul ritm. Am avut o perioadă în care nu reușeam să mă adun nici măcar să fac o minimă practică, iar emoțional și mental nu eram prea bine. Și de predat nici nu se punea problema în acea perioadă, pentru că simțeam că nu am ce să ofer altora, dacă eu nu eram bine. Spre sfârșitul anului am reușit să reiau practica mea și să mă echilibrez și am început din nou să predau online, iar din ianuarie 2022 am început să predau și aici în Biertan pentru minunata comunitate de oameni mutați de prin orașe, ca și noi. Am avut o pauză de vară de la sesiunile de grup, timp în care eu și soțul meu Stelian am avut câteva retreat-uri de Yoga & Ayurveda. Iar de la sfârșitul lui septembrie am reluat practica aici în Biertan. Un parcurs cam întortocheat, aș concluziona, dar am învățat atât de multe și nu l-aș schimba pentru nimic.
Pentru orice profesor este important să fie mai întâi el/ea bine, ca să poată face bine practicanţilor săi. Ce faci tu ca să fii bine (cum arată practica ta personală)?
Energia mea Pitta vrea să facă prea multe și este nevoie să o calmez constant. Și atunci încerc să văd cum mă simt, care este nivelul de energie pe care îl am atunci când îmi fac practica, în ce fază a ciclului menstrual mă aflu și în ce fază este Luna. Uneori practica este mai scurtă și intensă, alteori mai lentă și cu mai multă atenție pe senzațiile subtile, cu tehnici de respirație și meditație la final.
Ştim că este important să avem grijă de noi şi să practicăm continuu. Dar oare ai un truc care să te ajute să îţi ridici energia şi starea de bine rapid, dacă ai nevoie ? Ai vrea să ni-l împărtăşeşti?
Sunt două lucruri care știu că întotdeauna mă echilibrează în cel mai scurt timp.
Primul – îmi duc atenția spre abdomen și cu siguranță îl simt tensionat dacă am o stare din care vreau să ies. Observ, îl relaxez conștient și respir în abdomen câteva minute sau până ies din starea neplăcută.
Iar al doilea – conectarea cu natura. Ies în natură, stau sub soare și sub cerul liber, merg desculță pe iarbă, observ sunetele, mirosurile și rămân în prezent cât mai mult timp.
Funcționează de fiecare dată.
Tu organizezi retreat-uri și evenimente de yoga și ayurveda împreună cu soțul tău, care gătește pe principii ayurvedice, atât pentru grupuri de practicanți, cât și pentru mediul corporate (cum ar fi Marketing Retreat-ul din august). Ai observat vreo diferenţă între cele două tipuri de evenimente? Mă refer la aspecte precum atitudinea participanţilor, rolul și impactul practicii yoga asupra rezultatului final…
Știam dinainte că vor fi diferențe și am avut niște emoții în plus înaintea retreat-urilor care nu erau de Yoga&Ayurveda și în care ceea ce facem noi venea ca ceva extra temei retreatului. Dar am fost foarte plăcut surprinși, în special la retreat-ul de Marketing de la Alma Vii de care ai amintit, unde participanții, deși majoritatea nu a practicat yoga înainte, au fost foarte curioși atât de informațiile despre Yoga și practică, cât și despre Ayurveda, constituția lor ayurvedică și mâncarea gătită de Stelian și chiar dornici să adăugăm încă o sesiune de yoga în program, neplănuită dinainte.
Atitudinea lor a fost în general de curiozitate și deschidere. Au fost și câteva persoane reticente la început, dar a fost foarte interesant cum cei reticenți au simțit cel mai puternic impactul practicii Yoga și al informațiilor din Ayurveda și au venit spre noi cu întrebări și cu uimire să ne spună efectele benefice pe care le-au simțit chiar după prima practică.
Desigur, în retreat-urile doar de Yoga&Ayurveda, curiozitatea, interesul, deschiderea și bucuria de a practica și de a discuta pe aceste teme sunt mult mai evidente și intense.
Yoga și ayurveda sunt cu siguranță legate profund între ele. Poți să ne spui care este viziunea ta/ a voastră, cum le îmbinați în clasele și evenimentele voastre?
În primul rând, îi rugăm pe participanți să își facă un test pentru a-și afla constituția ayurvedică și dezechilibrul din prezent. Dacă este un retreat doar de Yoga&Ayurveda, le trimitem acest test dinainte și îi rugăm să ne dea rezultatele pentru a ne face o idee de energia predominantă a grupului, în funcție de care ne construim atât practicile, cât și meniul pentru acele zile. Sigur, nu putem să facem practici și să gătim personalizat pentru fiecare participant, dar, de obicei, oamenii se atrag și grupurile se formează în așa fel încât există aceeași energie predominantă.
Iar abordarea noastră, pe scurt, ar fi ca fiecare persoană să afle care îi sunt tendințele naturale din punct de vedere al constituției ayurvedice și, având aceste informații, apoi, în mod conștient, să se hrănească, să își miște corpul, să aleagă activitățile și direcțiile în carieră, în relații și în viață, în general, astfel încât să echilibreze energia predominantă și să nu se lase condusă de tendințele naturale care vor duce acea energie spre dezechilibru, de cele mai multe ori.
Ar fi ceva relevant de spus și care nu se regăsește în întrebări?
Doar un mare „Mulțumesc” pentru întrebări și pentru ocazia de a-mi aduce aminte parcursul în această direcție, de care sunt foarte bucuroasă și recunoscătoare.