#Suav Yoga | povești despre yoga și orice ne face bine – Judith Orosz

nov. 1, 2022

Proiectul Suav(Home)Yoga, care a început ca un jurnal de pandemie, a evoluat subtil. Am început să ne uităm mai mult spre prezent şi viitor decât spre trecut. Am vorbit cu invitaţii noştri şi despre alte practici care ne ajută să fim mai bine, în afară de yoga. Aceasta este povestea lui Judith Orosz, care ne-a împărtășit că practica nu trebuie să fie o sursă de frustrare, ci trebuie să fie sursa prin care descoperim natura noastră.

Povestește-ne, pe scurt, drumul tău cu yoga, de la practicant de yoga la profesor.

Profesia mea principală este profesor pentru învățământ primar şi preşcolar. Mereu am fost atrasă de arte, filosofie, psihologie şi am putut să lucrez cu oamenii.
După prima mea clasă de yoga pe care trebuia să o ghidez, ca practicant (înainte de a mă înscrie la cursul de teacher training), am simțit că este ceva ceea ce aş putea să fac cu multă plăcere şi dăruire.
A trecut mult timp, multe practici, întâmplări, realizări şi transformări până când am luat decizia să mă înscriu la cursul de yoga. Am dorit foarte mult să înțeleg mai profund practica, am simțit adânc că este ceva ceea ce face parte din mine. Când dorința este pură şi suntem pregătiți de transformări, apare profesorul potrivit.
După terminarea cursului, stelele s-au aliniat perfect. Exact atunci şi-a deschis porțile cel mai mare studio de yoga din Târgu Mureş.
Aşa am ajuns de la practicant la profesor de yoga.

A avut pandemia un rol în această poveste ? A schimbat ceva în călătoria ta ? Ce anume?

Pandemia a avut un rol foarte mare, care a adus multe schimbări. Deşi poate să pară paradox, primul “lock-down” a fost o perioadă foarte bogată pentru mine. Totul s-a liniştit în jurul meu şi am putut să mă concentrez aspura lucrurilor într-adevăr importante pentru mine.
În ianuarie 2020 am început cursul de teacher training la Bindusar Yoga School cu Mukesh Kothari în format fizic. Din aprilie eram nevoiți să mutăm cursul în spațiul online. La început eram îngrijorată, oare cum putem să înțelegem profund practica doar uitându-ne la ecran?! Din fericire, profesorul nostru s-a adaptat foarte repede noului format şi au dispărut granițele şi obstacolele crezute, care să ne împiedice în drumul nostru. Deoarece nu lucram fizic la grădiniță, am putut să dedic mult mai mult timp practicii şi învățăturii.
În această perioadă s-au evaporat multe influențe  externe (exact de ceea ce am avut nevoie), care până acum au părut importante pentru a atinge un scop. În cazul meu, să devin profesor de yoga. Am realizat că tot de ceea ce avem nevoie este deja în noi, dar avem nevoie de un profesor bun, care să ne ajute să găsim calea şi drumul spre această auto-cunoaştere.
Am avut ocazia să practic cu profesori internaționali, care au început să ofere clase sau cursuri de yoga online. Deşi practica în comunitate este o experiență minunată, eu mă bucur foarte mult pentru granițele dispărute în acest sens. Sunt foarte recunoscătoare pentru profesorii care m-au ajutat în această perioadă şi m-au ghidat în practica mea.

Povestește-ne despre proiectele tale actuale, cu yoga sau cu orice ne face bine 😊.

În timpul săptămânii ofer spațiu pentru practică la studioul Pure Yoga în Târgu-Mureş. Recent am început să organizez retreat-uri de Yoga şi Ayurveda şi să țin workshop-uri la Târgu Mureş şi Cluj Napoca.

Pentru orice profesor este important să fie mai întâi el/ ea bine, ca să poată face bine practicanţilor săi. Ce faci tu ca să fii bine (cum arată practica ta personală) ?

Practica mea personală este foarte importantă pentru mine, deoarece este sursa de inspirație a claselor pe care le ofer şi nu numai… În primul rând, ceea ce predai trebuie să treacă prin filtrul personal ca să devină cunoaştere, învățătură apoi instrucție. Pe lângă practica asanelor şi exercițiilor de respirație, anumite practici din Ayurveda mă ajută în fiecare zi să îmi recreez echilibrul natural. Pe primul loc este automasajul, Abhyanga, cu ulei de susan încălzit. Mereu spun şi practicanților mei, mai ales în această perioadă, să integreze în rutina lor de îngrijire. Recomand cu mare căldură tuturor (mai ales acelor persoane care sunt predominate de Vata dosha). Face minuni pentru sistemul nervos! 🤍

Ştim că este important să avem grijă de noi şi să practicăm continuu. Dar oare ai un truc care să te ajute să îţi ridici energia şi starea de bine rapid, dacă ai nevoie ? Ai vrea să ni-l împărtăşeşti ?

Dacă nu am foarte multă energie, care se întâmplă des după o zi plină la grădiniță, mă asigur să încep practica mea cu tehnica de purificare, Kapalabathi. Mereu mă pune într-o stare mai energică, mă ajută să revin cu atenția în momentul prezent şi să elimin gândurile şi zgomotul minții. După această tehnică, practicarea asanelor se desfăşoară cu o concentrare mai profundă şi o atenție mai mare pe respirație.

Ar fi ceva relevant de spus și care nu se regăsește în întrebări ?

Practica nu trebuie să fie o sursă de frustrare, ci trebuie să fie sursa prin care descoperim natura noastră, natura minții, şi prin care aducem realizările de pe saltea în viața noastră de zi cu zi.
De mai multe ori îmi spun practicanții mei că nu au timp destul pentru practică.
Doar practica constantă poate să aducă schimbări. Dacă nu ai timp de o practică lungă, încearcă 10 minute să revii pe saltea, să te conectezi cu respirația, să linişteşti zgomotul din interior. Fiecare pas, gest, încercare oricât de mică sau mare o să te ajute în transformare. Merită.🤍

Mulțumesc foarte mult pentru ocazia de a împărtăşi experiența mea cu Voi!🙏🏻