#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Veronica Alexe
Ne bucură tare să vedem cum comunitățile de yoga s-au mutat online și îi admirăm atât pe cei care predau, cât și pe cei care practică.
Cu #SuavHomeYoga, ne propunem să documentăm acest nou mod de practică din perspective cât mai diverse.
Astăzi vedem perspectiva Veronicăi Alexe, fondatoarea Fitness Scandinavia și Veronica – Yoga – Life, care în vremea coronavirusului a lansat mai multe proiecte pe care le plănuia de ceva vreme – canalul de pe youtube si blogul personal.
Acest text a apărut prima dată pe blogul său.
Îmi pare aproape ireală această perioadă pe care o trăim acum, perioadă între vis și realitate. Pentru unii vis bun, pentru alții coșmar, oricum ai categorisi această perioadă, este de domeniul filmelor, desprinsă parcă dintr-unul. Eu una nu m-am gândit că voi experimenta astfel de momente în viața mea, cel puțin nu am conștientizat asta până acum. Chiar cu câteva săptămâni înainte de a începe întreaga epidemie vorbeam cu partenerul meu și spuneam cât de recunoscători suntem că nu am trăit în vreme de război și cât de norocoși suntem să avem la îndemână toate locurile minunate pe care le putem vizita, toate oportunitățile și libertățile pe care aceste timpuri le oferă. Și bum, iată cum dintr-o dată, ne sunt luate, chiar dacă doar temporar, toate aceste libertăți, oportunități, etc. Însă în orice situație se ivesc alte oportunități, alte aspecte pozitive pe care poți alege să le privești. În final este o chestiune de alegere: fie te uiți la partea plină a paharului fie la cea goală, nu? Eu aleg să o văd pe cea plină, chiar dacă alegerea mea nu este fără provocări. Am zile când mă trezesc plină de viață și inspirație și zile în care m-aș ascunde sub pătură și aș plânge un râu de lacrimi. Din fericire, viața nu mi-a oferit confortul de a mă putea ascunde o zi întreagă și forțată de circumstanțe mă ridic din mâl și aproape tot timpul până la sfârșitul zilei am zâmbetul pe buze și gândurile pozitive în traistă. Am noroc și de oameni frumoși și care mă inspiră în jurul meu, atât fizic, cât și online.
Că tot am ajuns la Online, cum rămâne cu Yoga în această perioadă? Voi prezenta două perspective diferite aici: ale practicantului și ale profesorului de yoga.
PRACTICANTUL YOGA
Ca practicant, dacă ai o oarecare experiență și mergi la clase de Yoga de ceva vreme, îți poți continua fără griji practica de acasă, SINGUR, poate cu ceva suport online, gen clase gata înregistrate, articole interesante despre posturi, tehnici de respirație și meditație, meditații ghidate, etc. Cum însă să rămâi motivat, inspirat și consecvent? Eu una îmi setez mintea clar să înceapă cu practica de dimineața, astfel încât orice s-ar întâmpla după, sunt mai calmă, mai echilibrată și mai atentă. Mă ajută și anii de experiență și practică care mi-au oferit șansa să observ beneficiile unei practici constante și diferențele între perioade cu constanță și cele fără. Desigur, aleg ce mă face să mă simt mai BINE. Este astfel foarte util să vezi ce te face să te simți bine, puternic, sănătos și revigorat pe o perioadă lungă de timp și să practici conform propriei experiențe. Pe mine mă mai inspiră și să citesc despre diferite stiluri de Yoga, diferite abordări și unghiuri ale practicii, precum și să urmăresc yoghini cu care rezonez ca principii, stil și abordare, precum și energie.
Dacă simți nevoia însă de ceva mai mult decât clase preînregistrate și de mai multă conexiune, ai de unde alege acum în online. Fie că alegi varianta de clasă, cu mai mulți participanți sau cea de sesiune privată, te vei bucura de o interacțiune live, cu comunicare și emoții transmise chiar prin intermediul unui ecran. Nu este chiar la fel cu o sesiune tradițională, însă se apropie cel mai mult de senzațiile oferite de una. Varianta de clasă aduna mai mulți participanți laolaltă, simțind cumva energia de grup, iar sesiunea privată este mult mai customizată pe nevoile tale, obiectivele tale și energia ta din acel moment. Nu trebuie decât să alegi. Legat de preț, sunt multe clase free of charge, încă, însă majoritatea au la bază un cost modic, o donație sau un abonament. Sesiunile private sunt mai scumpe deoarece profesorul dedică o mai mare bucată de timp creând un program personalizat și gândind fiecare sesiune pentru tine, astfel încât să beneficiezi cât mai mult de aceasta.
PROFESORUL YOGA
Ca profesori suntem și practicanți, așa că este valabil și ce este scris mai sus. Eu una mă consider o studentă eternă, așa că ori de cate ori am șansa particip la sesiuni live sau înregistrate astfel încât să îmi hrănesc spiritul, mintea și corpul. Cred că în această perioadă avem nevoie de practică personală aproape de două ori mai mult decât înainte, având în vedere că la rândul nostru ne dorim să transmitem cele mai bune și pozitive emoții. Suntem un canal de energie între univers și cei cărora ne adresăm la un moment dat, iar acest canal trebuie curățat și eliberat de cât mai multe dintre problemele personale cu care ne confruntăm, iar asta după cum știm se face prin practică.
Cred cu tărie că indicat este să ne continuăm practica personala, să ne găsim surse de inspirație, fie în jurul nostru fie în interiorul nostru. Eu m-am apucat de scris, de pictat, de dansat, așa cum o făceam în timpul adolescenței. Și ce bine e când o fac, deoarece intru într-un flux, într-un soi de transă care mă ajută să scot la suprafață toate aspectele creative suprimate pentru o lungă perioadă de timp.
De asemenea mi se pare admirabil că majoritatea am început să predăm online, lucru pe care cred că mulți dintre noi ne doream mai mult sau mai puțin admis, să începem să o facem de undeva. Personal, găseam tot timpul motive să nu mă filmez în timp ce vorbesc, din diverse temeri legate de încrederea în sine, de frica de respingere sau de eșec. Această perioadă ne-a făcut să trecem foarte repede peste toate aceste aspecte și să creștem ca oameni, ca profesioniști și să ne lărgim aria de competențe. Ghici ce, trebuie să înveți să fii mai tehnic, să ai răbdare să setezi, să ai un ochi pentru cum arată spațiul în jurul tău, să testezi dacă sunetul este bun, dacă poți observa prin ecran ce fac participanții la clasă, dacă poți exprima verbal în cele mai multe detalii ce faci la clasă, și să o faci și în același timp în care practici, astfel încât toate tipurile de studenți să înțeleagă și să practice după tine. Eu aș zice că e mult, frumos și că vom crește împreună ca și comunitate și energie.
Namaste