#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Ştefania Ruset, Loop Yoga

iul. 15, 2021

Invitata săptămânii la #SuavHomeYoga, jurnalul nostru de yoga în pandemie, este Ştefania Ruset, co-fondatoarea Loop Yoga, primul brand românesc de saltele premium eco-friendly și accesorii pentru yoga, cu care suntem prieteni vechi deja (şi cu Ştefania, şi cu Loop :)).

 

Poți să ne povestești cum s-a văzut pandemia prin ochii fondatoarei Loop Yoga ?

Pandemia a adus în viețile tuturor multă incertitudine și nesiguranță pe toate planurile. Cu toate acestea, după un timp, am început să o privesc ca pe o provocare și am descoperit metode prin care să ne adaptăm la noile vremuri.
Deși nu a fost deloc ușor în acea perioadă, cred că lockdown-ul a avut și părțile lui bune. A fost o perioadă în care am avut cu toții, dintr-o dată, foarte mult timp liber. Din păcate, activitățile pe care le puteam desfășura acasă în acel timp liber erau destul de limitate. Totuși, am putut să practicăm în continuare yoga din confortul casei, iar acest lucru cred că a ajutat enorm pe toată lumea. Din perspectiva co-fondatoarei Loop Yoga, sunt recunoscătoare pentru că am putut veni în ajutorul celor care practică yoga de acasă și saltelele Loop au reușit să aducă un plus de bucurie, determinare și mai mult confort în practica celor care le-au ales.

În ce fel a afectat afacerea voastră ?

La începutul pandemiei, vestea închiderii studiourilor de yoga ne-a întristat profund și ne-a afectat și pe noi. Am oferit susținerea noastră tuturor instructorilor și am încurajat practicanții să își continue clasele de acasă, să nu renunțe la practica lor. În acea perioadă, am desfășurat mai multe campanii prin care promovam instructorii de yoga români și programele pe care le susțineau online.
Am trecut printr-o etapă destul de tensionată și nesigură, dar am avut răbdare și încredere, iar cu timpul lucrurile s-au așezat frumos. Instructorii de yoga s-au adaptat și s-au reorientat către mediul online, iar majoritatea practicanților au primit această schimbare cu bucurie și deschidere. Mai mult decât atât, a fost o perioadă în care foarte mulți oameni, care nu mai practicaseră yoga niciodată, s-au înscris la cursuri de începători și au descoperit astfel beneficiile acestei practici.

Ce schimbări ați făcut?

Ne-am dorit să încurajăm oamenii să facă mișcare în perioada pandemiei, să practice yoga de acasă și să aleagă produse sustenabile pentru practica lor. De asemenea, le-am oferit susținerea noastră instructorilor de yoga români, prin acordarea unor discount-uri permanente pentru propriile achiziții. Aceste reduceri sunt în continuare valabile pentru toți instructorii de yoga care vor să achiziționeze produsele Loop.

Ce planuri aveți de acum înainte, dat fiind că s-au relaxat restricțiile și au fost reluate retreat-urile de yoga și, poate, în curând se vor relua și evenimentele ?

Am participat întotdeauna cu mare drag la retreat-urile de yoga. Anul acesta, mai mult ca niciodată, suntem prezenți la retreat-uri organizate de oameni minunați în locații superbe. În timpul evenimentelor, participanții pot vedea/ testa toate saltelele Loop Yoga. Suntem deschiși să avem astfel de parteneriate în continuare cu instructorii români. Pe viitor, ne dorim să susținem redeschiderea studiourilor și să putem echipa cât mai multe spații pentru yoga cu saltelele Loop.

Cum s-a văzut pandemia prin ochii practicantei de yoga ?

Lockdown-ul a fost perioada în care am practicat yoga cel mai mult din viața mea. Am început să practic yoga acasă în urmă cu 8 ani, iar înainte de pandemie practicam constant, aproape zilnic. Însă, în perioada lockdown-ului, aveam câte două sesiuni de yoga pe zi, dimineața și seara. M-a ajutat mult să îmi păstrez echilibrul interior și să rămân în momentul prezent.

Cum s-a schimbat practica ta yoga în această perioadă față de cea dinainte?

De-a lungul timpului am frecventat mai multe studiouri de yoga, însă practica de acasă a fost întotdeauna preferata mea. Apreciez mult energia, liniștea și confortul din spațiul personal. În timpul pandemiei, am fost foarte recunoscătoare să pot participa online la clasele instructorilor din toată țara. Cred că este minunat faptul că avem posibilitatea de a ne conecta astfel cu întreaga comunitate, de a experimenta diferite abordări și de a descoperi exact ce ni se potrivește.

Ți-a fost greu să te adaptezi ?

Nu mi-a fost greu să mă adaptez în ceea ce privește practica personală. Obișnuiam să practic oricum yoga de acasă, spațiul pentru yoga este mereu pregătit și, din fericire, am alături de mine salteluțele potrivite :).

Se vorbește mult despre burnout-ul de pandemie și cum yoga e una dintre metodele care poate fi de ajutor în asemenea situații. Pe tine te-a ajutat yoga ? Ce altceva te ajută să îți păstrezi zenul în perioada asta ?

Yoga este o metodă care te ajută să îți păstrezi calmul, să depășești mai ușor stările conflictuale, să îți limpezești gândurile și să iei decizii mai bune. Pe lângă yoga, la fel de importante sunt plimbările/ drumețiile în natură, o alimentație echilibrată, mișcarea zilnică, susținerea primită din partea celor dragi. Din fericire, avem acum la îndemână foarte multe instrumente, însă consider că cel mai important lucru este să recunoaștem atunci când ne apropiem de un burnout și să aplicăm aceste metode înainte de a ajunge în acea situație.