#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Lidia Pasztor

iul. 21, 2021

Invitata săptămânii la #SuavHomeYoga, jurnalul nostru de yoga în pandemie, este Lidia Pasztor, pentru care reîntoarcerea la practica faţă în faţă a fost motiv de mare bucurie.

 

A trecut un an de la primul lockdown. Poți să ne povesteșți pe scurt cum s-a schimbat activitatea ta de predat yoga în această perioadă față de cea dinainte ?

Înainte de pandemie aveam clase la 2 studiouri de yoga. Când s-au impus restricțiile, studiourile s-au închis și am fost nevoită să mut activitatea în online. Mi-a luat ceva timp până am hotărât să continui în online. Eram adepta întâlnirii față în față și nu credeam că voi putea face ceva în online.

Ți-a fost greu să te adaptezi ?

La început a fost foarte ciudat să stau singură în camera mea în fața laptopului și să văd oamenii printr-un ecran. M-a ajutat faptul că intrau la clase oameni pe care îi cunoșteam de la studio și asta m-a ajutat să mă destind și să simt că se creează comunicarea, care nu-mi puteam imagina că va funcționa în online.

Ce e diferit la yoga online față de practica în persoană ?

Este foarte diferit felul în care percep oamenii în online. Mă simt ușor separată de ei, ca și cum ne privim reciproc, dar fiecare din bula lui. E dificil să văd exact dacă este nevoie de ajustări sau să pot avea o percepție de ansamblu asupra grupului. Toate astea se întâmplă diferit la clasele în care ne întâlnim fizic.

Cum te simți când predai yoga online față de predarea în studio?

În online simt că nu pot să ofer la fel de mult ca la studio și nu trece tot nici din partea mea spre participanți, nici din partea participanţilor spre mine și spre tot grupul. La finalul claselor, când intonăm AUM, în online vocile nu se sincronizează la unison în mod natural, așa cum se întâmplă des la studio, și asta îmi arată că distanța ne separă într-un fel.

Cum te-a influențat sau schimbat pandemia pe tine ca profesor?

M-a ajutat să practic eu mai mult, fiindcă timpul meu nu mai era atât de încărcat, și m-a ajutat să pot să particip la diverse traininguri.

Acum, că s-au mai relaxat restricțiile, care sunt planurile tale legate de predarea practicii yoga?

M-am întors în studio și vreau să dezvolt acolo diverse proiecte, colaborări cu alți profesori și, evident, să reclădesc Comunitatea practicanților.

Vei continua să predai online și după ce nu vom mai fi nevoiți să facem asta ?

Sunt șanse mici să păstrez clasele online. Aș vrea să readuc toată activitatea în studio.