#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Adela Spulber

iul. 2, 2021

Invitata săptămânii la #SuavHomeYoga, jurnalul nostru de yoga în pandemie, este Adela Spulber, o antreprenoare curajoasă şi o bună prietenă a noastră, fondatoarea studioului Ahimsa Yoga. Pandemia a pus-o în faţa unor decizii dificile şi i-a schimbat radical focusul. 

 

A trecut un an de la primul lockdown. Cred că pentru tine a fost mai greu decât pentru mulţi dintre noi, fiindcă a trebuit să închizi studioul de yoga pe care îl construiseşi cu atâta efort şi drag. Ţi-a fost greu să iei această decizie?

Dau timpul înapoi și-mi amintesc incertitudinea și confuzia prin care am trecut odată cu venirea pandemiei. Alex, prietenul meu a fost alături de mine și mi-a adus mai multă claritate în ceea ce privește această pandemie din punctul de vedere al bussines-urilor. Eu, fiind implicată emoțional și atașată de studioul Ahimsa Yoga, nu aș fi vrut să îl închid.

El a prevăzut destul de bine că pandemia nu va dura doar o lună și că cel mai indicat era să renunț la spatiu și să mă ocup de partea online. Costurile financiare ar fi fost destul de mari și nu aș fi avut cum să păstrez acel spațiu.

A fost greu pentru mine să închid studioul de yoga, am simțit durere și pierdere, am plâns mult și în cele din urmă am decis să aplic non-atașamentul și «să dau drumul» spațiului, să las viața să așeze lucrurile de la sine.

 

Poți să ne povesteșți pe scurt cum s-a schimbat activitatea ta de predat yoga în această perioadă față de cea dinainte ?

În această perioadă, activitatea mea de yoga s-a desfășurat online live în Zoom iar înainte întreaga mea activitate se desfășura la studioul Ahimsa Yoga.

 

Ți-a fost greu să te adaptezi ?

De-a lungul timpului am observat că eu într-adevăr mă adaptez în fața schimbărilor, dar nu cu ușurință. Procesul în sine eu îl simt destul de dificil. Simt multă greutate și rezistență, chiar dacă în exterior nu arăt asta și toată lumea îmi spune cât de bine și de repede mă adaptez.

 

 

Ce e diferit la yoga online față de practica în persoană ?

Eu am denumit yoga online « colacul de salvare » În pandemie a venit în ajutorul celor care își doreau să își păstreze echilibrul și calmul, să gestioneze cât mai bine povestea cu lockdown-ul. Dacă ai o conexiune la internet, yoga online poate fi practicată de oriunde, chiar și în vacanță. De asemenea, yoga online te ajută să-ți păstrezi constanța și rutina fără să depui un efort mare ca să ajungi la un studio de yoga.

 

Cum te simți când predai yoga online față de predarea în studio?

Îmi amintesc că după prima sesiune online de yoga am avut un sentiment ciudat de confuzie și mi-a lăsat un mare gol interior. Era complet diferit în online față de spațiul intim al studioului. Dar mi-am zis că trebuie să continui online pentru că e singura soluție pentru moment și oamenii au nevoie de yoga chiar și așa, dacă altfel nu se poate.

În general m-am adapatat și sunt cât mai prezentă, ofer cât mai multe detalii legate de aliniament și stau cât mai mult pe salteluța de yoga ca să mă vadă practicanții de yoga.

 

Cum te-a influențat sau schimbat pandemia pe tine ca profesor?

Într-adevăr pandemia a adus o mare schimbare pentru mine ca profesor de yoga. Dacă atunci când aveam studioul de yoga eram concentrată să promovez cursurile celorlalți profesori de yoga, în pandemie am fost focusată doar pe activitatea mea ca profesor de yoga.

 

Acum, că s-au mai relaxat restricțiile, care sunt planurile tale legate de yoga – predare, antreprenoriat, retreat-uri…?

După un an de predat online, am ajuns la saturație. Simt că am nevoie din ce în ce mai mult de conexiunea față în față cu oamenii și de intimitatea unui spatiu în care să fim împreună la o sesiune de yoga. Așa că îmi propun să încep sesiunile de yoga într-un spațiu intim din cadrul unui studio de yoga și voi ține sesiuni de yoga în parcul IOR.

 

Vei continua să predai online și după ce nu vom mai fi nevoiți să facem asta ?

Momentan mă gândesc să creez câteva programe online înregistrate care să vină în ajutorul celor ce nu pot ajunge la un studio de yoga.