#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Roxana Rusu

iun. 17, 2021

Invitata săptămânii la #SuavHomeYoga, jurnalul nostru de yoga în pandemie, este Roxana Rusu, pentru care pandemia a adus o schimbare majoră şi neaşteptată. Pe Roxana o găseşti şi pe site-ul https://yogachill.ro.

1. Povestea ta cu yoga este una mai specială: yoga a devenit foarte importantă în viața ta în pandemie. Poți să ne povestești cum s-a întâmplat asta ?

Am descoperit yoga în urmă cu 8 ani și m-a fascinat încă de pe atunci faptul că posturile presupuneau o mare mobilitate. Eu natural sunt foarte flexibilă, și în timp ce mă lăsam ghidată de profesor realizam câtă nevoie aveam de acest tip de mișcare, mușchii și ligamentele mele erau în extaz. Nemaipracticând niciodată, nu puteam ști câtă nevoie avea corpul meu de yoga. Mental, însă, nu eram pregătită: simțeam că mă plictisesc, că nu pot fi prezentă, că aveam nevoie de mai mult zbucium, mai multă activitate. Fast forward până în toamna lui 2019 când am ajuns după job la FS Studio la o clasă de Fly Yoga, ce m-a cucerit iremediabil. Sentimentul de libertate, de flow, de descoperire continuă m-au făcut să încerc și alte clase de Yoga de la studio. Pe atunci, mă confruntam cu o dificultate de concentrare care mă afecta destul de mult în munca mea din cauza faptului că trăiam foarte mult în exterior – pe cât de efervescentă era viața mea socială, pe atât de săracă cea interioară. Yoga a ajuns să fie momentul meu cu mine, unde eliberam stresul, observam gândurile, eram conștientă de senzațiile din corp.
Apoi, am început să descopăr yoga din ce în ce mai profund, să observ câte elemente comune are cu prima mea pasiune – psihologia – , cât de receptiv devine subconștientul în Savasana. Pentru mine, yoga este o cale de dezvoltare personală cu care am rezonat mai mult decât psihoterapia, schimbările apărând de la corp spre minte și inimă și nu dinspre minte, precum în cazul terapiei.
În pandemie, s-au închis studiourile și am început să practic yoga de pe YouTube, însă îmi doream din ce în ce mai mult să aprofundez practica, să gândesc eu flow-urile, să mă cufund în studiul acestei vaste științe antice. Am ezitat puțin, dar în iulie 2020 m-am înscris la cursul de Yoga TTC organizat de Fitness Scandinavia, neștiind cât de transformatoare avea să fie această experiență pentru mine.

2. Cum te-ai decis să treci de la practicant la profesor ?

Eu nu m-aș fi văzut în ipostaza de profesor la începutul cursului, obiectivul meu era să am o practică mai disciplinată. În timpul cursului am trecut prin multe provocări, am fost scoasă din zona de confort și am realizat că mă limitez foarte mult crezând limitările impuse de mintea rațională. Eram fascinată de tot ceea ce învățam și aplicam pe mine, de la o lună la alta practica personală devenea mai bogată și mi-am dorit să împart beneficiile pe care le-am observat la mine cu alte persoane. Am început să țin clase cu prietenele, cu mama, și mi-a plăcut atât de mult experiența, starea de prezență, de flow, încât am început să organizez clase regulat. Între timp, am primit certificarea și am început să țin clasele în mod oficial, adresându-mă publicului larg. Deși acum am mai mulți participanți, îmi doresc să păstrez același vibe lejer, ca între prieteni.

3. Cum a fost cursul de yoga teacher în condiții de pandemie ? Ai simțit că lipsește ceva ?

Pot spune că pandemia nu m-a afectat atât de mult, practic mi-a oferit contextul pentru solitudine, pentru cufundarea în studiu și în practica personală. Am încercat să mă raportez la acest an și jumătate cât se poate de normal și m-am adaptat în funcție de măsurile impuse. La fel a fost și în cazul cursului, toate cele 6 module s-au desfășurat fizic, în persoană, bineînțeles ținând cont de toate precauțiile. De la o lună la alta am simțit cum mă transform atât fizic, cât și mental, emoțional (evident, acestea sunt interdependente).

4. Cum te simți când predai yoga online? Dar față în față (am văzut că ai început clasele de yoga în parc)?

Mă simt onorată și bucuroasă să pot oferi celorlalți o experiență care înseamnă atât de mult pentru mine. Îmi place să știu cât mai multe despre participanți și să includ în clasele mele cât mai multe elemente care știu că le-ar întâlni nevoie fizice, cât și cele de eliberare a stresului, de relaxare profundă, de întoarcere acasă în corp. Mă simt creativă, recunoscătoare și în același timp curioasă și receptivă la feedback. Simt că mă calibrez de la o clasă la alta în funcție de feedback-ul participanților. Când am început să predau și față în față sistematic, odată ce vremea frumoasă a permis, am simțit o fericire și satisfacție enormă când am văzut cât de corect au interiorizat participanții principiile de aliniament și respirația. Clar, interacțiunea e diferită în funcție de canal, când împărțim cu toții același spațiu fizic energia este copleșitoare, încărcătura este incredibilă – prin intermediul ecranului focusul e diferit, adaptez discursul cu cât mai multe detalii legate de aliniament și siguranță. Eram destul de stresată la început cu privire la riscul de accidentare, însă nu am avut nicio problemă de genul acesta până acum pentru că pun mult accent pe respectarea limitelor corpului, pe raportarea la respirației ca la un ghid interior, observarea continuă a senzațiilor fizice.

5. Acum, că s-au mai relaxat restricțiile, care sunt planurile tale legate de predarea practicii yoga?

Cred că e ușor de observat din răspunsurile de mai sus că merg mult după flow, mă adaptez continuu. Îmi place să fac planuri ca apoi să las experiență trăită să le configureze în clipa prezentă. Observ la participanții mei că preferă clasele online datorită accesibilității, așa că voi continua să desfășor clasele în mediul online și să cresc frecvența claselor față în față. Între timp, am renunțat la jobul stabil pentru a mă putea dedica complet practicii și predării yoga, așa că viitorul apropiat intenţionez să predau la un studio sau o sală de sport pentru că îmi doresc să îmi diversific experiența și să ajung la cât mai multe persoane.

7. Vei continua să predai online și după ce nu vom mai fi nevoiți să facem asta ?

Bineînțeles, atâta timp cât va exista cerere voi continua să predau prin intermediul ecranului. De exemplu, lucrez cu clienți care nu sunt în aceeași țară sau același oraș, așa că este singurul mod prin care ne putem conecta și practica împreună.

8. Ar fi ceva relevant de spus și care nu se regăsește în întrebări ?

Aș vrea să povestesc puțin despre transformarea interioară prin yoga pe care am observat-o la mine și la cei din jur.
Dacă la început, majoritatea punem accentul pe slăbit, pe tonifierea musculaturii sau pe creșterea flexibilității, în timp schimbările ajung să se reflecte în planul emoțional și mental. Forța fizică se traduce în forță psihică, putere interioară, la fel cum creșterea flexibilității fizice duce la o scădere a rigidității în plan mental, eliberarea controlului.
Observarea gândurilor din timpul practicii este modul prin care putem aplica în afara saltelei ceea ce trăim pe saltea: dialogul interior (critic, de cele mai multe ori) pe care învățăm să îl gestionăm astfel încat să nu îi mai permitem să ne saboteze, descoperirea și conectarea cu dimensiunea Observatorului interior în detrimentul Criticului interior, echilibrul mental și focusul pe care îl putem “lucra” prin intermediul posturilor de echilibru și, nu în ultimul rând, lucrul cu intenția. Intenția pe care o setăm la începutul practicii, semințele pe care le plantăm la finalul unui proces de introspecție declanșat de mersul prost al lucrurilor din ultima perioadă, alături de practica recunoștinței și a răbdării sunt instrumente neprețuite pentru funcționarea sănătoasă și dezvoltarea personală și îmi doresc ca din ce în ce mai multe persoane să atingă echilibrul şi starea de bine prin intermediul lor.