#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Andreea Bălţăteanu
Invitata săptămânii la #SuavHomeYoga, jurnalul nostru de yoga în pandemie, este Andreea Bălţăteanu, căreia situaţia specială din pandemie i-a demonstrat capacitatea Yoga de a uni oameni, de a-i face să vibreze și să se conecteze.
A trecut 1 an de la primul lockdown. Poți să ne povestești cum s-a schimbat activitatea ta de predat Yoga în această perioadă față de cea dinainte?
Primăvara anului trecut și toată perioada scursă de atunci a fost una atipică. Toată realitatea noastră s-a schimbat dramatic, însoțită fiind de știri contradictorii și de nesiguranță.
Această conjunctură a determinat o schimbare pe măsură și în activitatea mea, mai ales având în vedere că o bună perioadă sălile și cluburile de fitness au fost închise. Cu siguranță că perioadă consistentă am fost cu toții paralizați în acțiunile noastre, în speranţa ca toată această perioadă să treacă precum un vis urât. Pe măsură ce situația s-a permanentizat, a devenit clar și pentru mine că trecerea în online este singura soluție. Inițial am privit-o ca pe o situație de tranziție și ca pe un compromis și mă gândeam că nu va putea lua locul orelor în care lucrez nemijlocit cu oameni cu care împart aceeași pasiune și cu care am legat prietenii. Totuși, pe de o parte a fost o situație frustrantă și un compromis, iar pe de alta, a fost o lume nouă și o modalitate nouă de a preda și practica Yoga. Am descoperit că putem lucra cu oameni din alte orașe și din alte țări. Am legat prietenii cu oameni din culturi diferite și cu care nu credeam că pot avea ceva în comun. Am simțit foarte concret puterea Yoga de conecta oameni, de a-i face să rezoneze indiferent de distanțele de limbă și de cultură. Pot spune că această perioadă stranie m-a ajutat să înțeleg mai profund magia Yoga.
Ți-a fost dificil să te adaptezi?
A fost dificil prin prisma faptului că a trebuit să-mi schimb percepția despre laptop și, în loc să-l privesc ca pe un simplu obiect, așa cum se întâmplase până atunci, să-l privesc ca pe o poartă către alți oameni, dintre care unii total necunoscuți până atunci. A trebuit să-mi pun la lucru capacitatea creativă și treptat mi-am recăpătat starea de confort și naturalețea, astfel încât să pot transmite entuziasmul și energia obișnuită celor cu care lucrez. De un mare ajutor mi-a fost faptul că toți au înțeles noua situație și împreună am reușit să facem lucrurile să meargă, astfel încât în prezent pot spune că am învățat să ne bucurăm deplin și de lucrul online.
Am practicat și cu persoane care abia atunci au interacționat prima dată cu arta Yoga și… au fost ceva emoții din partea mea, că nu mă aflam fizic lângă ele pentru a putea ghida exact cum este necesar. De aceea, am construit o practică în care nu aveau ce să caute posturi complexe, dificile. Însă… cu explicații concrete și logice și cu implicarea ambelor părți, atunci când îți dorești ceva… pur și simplu îți dorești și… se întâmplă. Apropierea se produce. Schimbarea începe să apară, să prindă contur și fluiditate. Dorința, precum energia, face ca distanța să devină inexistentă. Schimbarea poate să apară în orice corp și în orice minte. Dacă ești cu gândul exact unde trebuie, schimbarea vine chiar și printr-un ecran de telefon.
Ce este diferit la Yoga online față de practica în persoană?
În primul rând este diferit faptul că în online nu există contact fizic. Poate diferi totul sau poți simți că nu există nicio diferență. La început, energia, atmosfera, starea au fost total diferite. Probabil că un rol îl are și modul nostru european de a vedea lucrurile și mă refer în primul rând la nevoia de a controla situațiile. Dar, din fericire, Yoga înseamnă mult mai mult decât atât și m-a ajutat să mă conectez cu cei cu care lucrez de o manieră mai profundă, să rezonăm la aceleași vibrații și să facem lucruri grozave împreună. În mod paradoxal, aceste obstacole m-au ajutat să descopăr sensuri mai profunde ale energiilor cu care lucrăm practicând Yoga. Am înțeles mai deplin modul în care pot găsi echilibrul din practicarea Yoga în orice situație și să mă bucur de această nouă înțelegere și de experiențele pe care le trăiesc.
Cum te simți când predai online față de predarea în studio?
Dacă la început m-am simțit ciudat și nici măcar nu mă gândeam că va fi o situație de durată, acum m-am obișnuit și pot spune că mă bucur în egală măsură de predarea online, cât și de predarea în studio. Din momentul în care am înțeles că este o experiență nouă și că trebuie să las lucrurile să se dezvolte de la sine, după logica lor, totul a devenit mai ușor. Stinghereala mea și a celor cu care lucram a lăsat loc relaxării și unor noi căi de a ne conecta și a lucra împreună.
Crezi că vei continua să predai online și după ce nu vom mai fi nevoiți să facem asta?
Sunt convinsă că da, pentru că am descoperit beneficii la care nu doresc să renunț. Consider că sunt perioade în practica Yoga în care putem lucra online cu rezultate foarte bune, însă sunt și situații care impun contactul fizic. Experiența de un an de lucru online mă determină să afirm că, pentru a obține rezultate bune, pentru un progres cât mai rapid, cele două moduri de lucru trebuie împletite, măcar dacă luăm în considerare îmbunătățirea posturilor.
E ceva ce ai vrea să spui și nu e cuprins în întrebări?
Da, vreau să spun că sunt foarte recunoscătoare pentru faptul că, predând Yoga, am putut să-mi fac meseria în continuare, că această nouă situație mi-a demonstrat capacitatea Yoga de a uni oameni, de a-i face să vibreze și să se conecteze. Am văzut o dată în plus că, acolo unde stresul închide porți și energii, Yoga deschide și descătușează, ajutându-ne să evoluăm. Pentru mine Yoga este viață și viața este Yoga.