#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Laura Călin

nov. 18, 2021

Invitata săptămânii la #SuavHomeYoga, jurnalul nostru de yoga în pandemie, este Laura Călin, digital creator, profesoară de yoga, co-fondatoarea Yoga City, printre multe altele. Şi partenerea noastră într-un proiect pe care îl vom lansa în curând.

 

A schimbat pandemia ceva în activitatea ta de profesor de yoga ?

Pandemia a schimbat multe în viața mea. De fapt, în viața cui nu a venit cu schimbări? Începusem din 2019 să vorbesc despre yoga pe canalul meu de Youtube și această perioadă mai puțin socială adusă de pandemie a însemnat începutul claselor de yoga online. Pe canalul meu de Youtube sunt peste douăzeci de materiale video cu clase de hatha yoga pentru începători, clase cu tehnici de respirație și meditație și altele despre beneficiile pe care le aduce practica yoga.

Dar în practica ta personală?

Practica personală s-a intensificat și a devenit mai intensă începând de anul trecut. Cred că așa am trecut mai ușor peste perioada de restricții și m-am bucurat de toate beneficiile pe care mi le-a adus practica yoga.

În februarie 2020 mă întorceam din ashramul Isha Yoga Center din India, exact când pandemia începuse să se extindă și să împrăștie frică peste tot în lume. Veneam după o perioadă de practică intensă, de programe și cursuri de yoga create de Sadhguru care mi-au dat un start minunat pentru perioada deloc roz care a urmat.

Ți-a fost greu să te adaptezi ?

Mi-a fost greu să stau departe de natură, de prieteni, de familie. Am citit mult, m-am înscris la diverse cursuri și am început să mă implic în proiecte online. A fost o perioadă de pauză din iureșul social, de introspecție, de focus pe cine sunt și pe ce îmi doresc să fac mai departe. M-am adaptat destul de repede la noul ritm de viață, deși sper să nu mai trecem prin asemenea perioade restrictive.

În pandemie ai scris şi prima ta carte, pe care ai lansat-o recent. Sunt acolo multe sfaturi inspirate din yoga. Care este legătura dintre acest proiect şi drumul tău cu yoga?

Tema cărții pe care am scris-o si toată ideea din spatele acesteia mă bântuie de ceva timp. Am scris despre feminitate pentru că m-a preocupat și în continuare mă procupă acest subiect. Am vrut să aflu cum pot să fiu mai feminină, cum să îmi exprim feminitatea si cum să îmi găsesc echilibrul dintre energia feminină și cea masculină. De mică, am fost educată să fiu puternică și independentă, să îmi ascund vulnerabilitățile și să mă descurc singură. Acest gen de educație și moștenirea feminității, adică ce am văzut în familie, m-au făcut să îmi îmbrățișez masculinitatea și să îmi resping feminitatea, considerând-o o slăbiciune. Revelația pe care mi-a adus-o descoperirea și acceptarea părții mele feminine a început cu înțelegerea că nu pot face singură totul, că uneori e greu și doare, că “a fi” vine înaintea lui “a face”, că blândețea și empatia funcționează armonios împreună, că pot să-mi accept feminitatea fără să-mi pierd puterea, ci dimpotrivă, să o recâștig. Așa mi-am descoperit puterea feminintății și implicit arta seducției în cheie feminină.

Acest proces de a scrie a fost un exercițiu pe care îl pot asemăna cu o practică intensă de yoga. Când spun asta mă refer la o asană care nu e chiar confortabilă, care cere atenție și concentrare și care, în ciuda zgomotului și tentațiilor din jur, reușește să înfrângă rezistența mentală. Așa am reușit să ajung la acea interiorizare şi curaj de exprimare și pot spune cu mâna pe inimă, “Asta sunt și acesta este mesajul meu.”

Așa s-a materializat această carte – Puterea Feminității. Arta Seducției – de la idee, la intenție si apoi la pus pe hârtie.

Cardurile Arta Seducției au prins contur și viață împreună cu Andrei Lasc, autor Poevie şi co-autor carduri Arta Seducției și îi mulțumesc pentru input-ul creativ și pentru tot ce a făcut pentru acest proiect feminin și seducător.

Pentru cine vrea să descopere mai multe despre feminitate, cartea și cardurile se găsesc pe site-ul meu, lauracalin.ro și în librăriile Cărturești.

Anul acesta ai început să organizezi retreat-uri de yoga în calitate de profesor. Cum a fost ? Care este diferenţa dintre a fi participant şi profesor/ organizator?

Am experiența retreat-urilor ca participant şi am organizat evenimente de yoga ca parte a proiectului Yoga City. Am intrat în organizarea de retreat-uri de yoga și feminitate cu acest background şi cu mult entuziasm. Cred că după multă practică de yoga – număr doisprezece ani de practică și trei ani de când sunt yoga teacher – nenumărate cursuri, workshopuri și cărți de dezvoltare personală și feminitate, a venit timpul să dau mai departe din cunoașterea și experiența acumulată.

Dacă ar fi să alegi lucrul cel mai important despre retreat-uri, care ar fi acela? 

Îmi place mult energia participanților din aceste retreat-uri, conexiunile care se leagă, deschiderea și curiozitatea tuturor, dorința de schimbare și autocunoaștere care îi aduce pe participanți împreună. Contează mult locul care ne găzduiește, intențiile celor care ni se alătură, dorința tuturor de a se deschide și de a oferi suport. Un retreat este o experiență minunată pe care o recomand din toată inima, o pauză în gălăgia cotidiană, un inspir și un expir care deblochează și hrănesc.

Cei care participă dau savoarea și energia unui retreat. Și la fel de importanți sunt și facilitatorii, trainerii, organizatorii retreat-urilor, cât de mult se implică și ce experiență au.

Ar fi ceva relevant de spus și care nu se regăsește în întrebări ?

Proiectul feminin inspirat din yoga care a început cu cartea “Puterea Feminității. Arta Seducției”  se extinde în perioada următoare cu o minicapsulă vestimentară gândită în colaborare cu SUAV. Roz, verde olive, bumbac organic, atingere moale, linii delicate, siluete feminine și în același timp confortabile sunt ingredientele care dau viață acestor piese vestimentare. În decembrie, peste foarte puțin timp, primele produse din colecție o să își facă apariția pe suav.eu.