#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Ana Tudora

nov. 25, 2021

Invitata săptămânii la #SuavHomeYoga, jurnalul nostru de yoga în pandemie, este Ana Tudora, o artistă căreia pandemia i-a dat timp să descopere yoga şi binefacerile ei. 

 

A trecut un an şi jumătate de la primul lockdown. Poți să ne povesteșți pe scurt despre practica ta yoga în această perioadă?

Practica mea yoga a început odată cu lockdown-ul. Atunci cu toții căutam soluții de a evada și de a ne elibera gândurile și stresul acumulat, eu mi-am găsit refugiul pe terasă, sub cerul liber; așa am început să meditez și să fac yoga din ce în ce mai intens. Înainte de lockdown, deşi eram curioasă, din păcate nu am găsit timpul și spațiul necesar pentru a face yoga, dar odată ce am încercat și am văzut că e mult mai mult decât ‘stretching’ și că e vorba de conexiuni profunde între minte și corp, m-am îndrăgostit. A intrat în viața mea la momentul potrivit, m-a ajutat să păstrez un echilibru mental dar și fizic, acum practic zilnic :).

Ți-a fost greu să te adaptezi ?

Am început cu Yoga with Andriene pe youtube. Până atunci nu mai făcusem niciun fel de sport, deși am testat câteva :)), dar nimic nu m-a făcut să mă atașez precum yoga. Acum îmi place mult Briohny Smyth, are un ritm mai alert.
Am găsit în yoga fix ce aveam nevoie, îmi place mult contrastul dintre exercițiile fizice, care mă fac să mă deconectez de la gânduri și să fiu focusată pe corp, și savasana de la sfârșit, în care mă relaxez profund. Mă deconectez și reconectez la mine, e fun, energizat dar și calm în același timp.

Cum ți se pare yoga acasă față de yoga în studio, în grup ?

La studio am fost doar de câteva ori până acum, îmi place mult, pentru că îți dedici ție nu doar 45 de minute, cât ai face acasă, ci câteva ore de răsfăț alături de alte persoane care vibrează pe aceeaşi frecvenţă cu tine, e fun! Mi-ar plăcea să merg mai des. Beneficiul practicii acasă este că poți face oricând, oriunde fără să pierzi timp cu drumurile.
În cazul meu, yoga merge mână în mână cu jobul meu, sunt artist și am un program destul de flexibil; când sunt la atelier abia aștept să iau o pauză de yoga.
Recomand oricui să înceapă acasă, într-un ritm slow la început, pentru începători. E important să nu tragem de noi, să facem de plăcere, fără presiune.

Se vorbește mult despre burnout-ul de pandemie și cum yoga e una dintre metodele care poate fi de ajutor în asemenea situații. Pe tine te-a ajutat yoga ? Ce altceva te ajută să îți păstrezi zenul în perioada asta ?

Eat, pray, love and Yogaaa. Merg toate împreună ♡. Yoga m-a ajutat să mă regăsesc, să păstrez un echilibru interior și exterior, nu realizam la început cât de mult ajută respirațiile în viața de zi cu zi. Meditațiile, exercițiile fizice, o alimentație bazată pe plante și o viață cruelty free îmi dau puterea să funcționez la capacitate maximă, fără să mă simt obosită, deși mă odihnesc destul de puțin. Aici mai am de lucrat cu mine, uneori îmi dau singură burnout :).
Sunt foarte recunoscătoare că am găsit un aspect atât de important pentru mine într-o perioadă atât de ciudată. Pe 1 ianuarie 2021 am început un challenge de 365 de zile de yoga, sunt în ziua 325 (+/-), am avut și zile de chiul, dar am încercat, pe cât posibil, să fiu constantă. Am intrat în vortex, nici să vreau și nu mă mai pot lăsa :)).
Recunosc că cel mai mult îmi place să fac yoga în natură, pe plajă, la munte, și singură, dar și în grup organizat. Mi-am setat pe dreamchart câteva locații drăguțe pentru 2022, sper să fie mai blânde restricțiile, să le pot bifa pe toate.