#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Ioana Georgescu
Invitata săptămânii la #SuavHomeYoga, jurnalul nostru de yoga în pandemie, este Ioana Georgescu, fondatoarea Satya Yoga, pentru care pandemia a însemnat începutul carierei sale de profesoară de yoga.
Ai devenit profesor de yoga de curând, în pandemie. Poți să ne povesteşti cum te-ai decis să treci de la practicant la profesor ?
După câteva luni de pandemie în care toate activitățile mele se desfășurau acasă din cauza restricțiilor, am simțit nevoia de un reset și de un nou început. Am ales cursul de yoga pentru că mi-am dorit să aprofundez practica mea, să îmi extind aria de cunoștinte în ceea ce privește istoria yoga și să mă scufund mai mult în stările de relaxare prin diversitatea meditațiilor de la finalul claselor. Acestea m-au făcut mereu să uit cât de ridicat a fost nivelul de dificultate al practicii sau cât de neliniștită am pășit pe saltea.
Cum a fost cursul de yoga teacher în condiţii de pandemie ? Ai simţit că lipseşte ceva ?
În afara faptului că stăteam cu emoții de la lună la lună pentru că nu știam dacă ne putem continua cursul la studio, dacă va trebui să ne mutăm în online sau chiar să îl punem pe pauză, desfășurarea cursului pe timpul pandemiei a fost absolut normală. Am avut noroc și restricțiile ne-au impus doar purtarea măștii.
Cum te simți când predai yoga online? Dar faţă în faţă?
Nivelul ridicat de energie datorat tuturor sufletelor din sală, atmosfera, mirosul, muzica, zâmbetele, îmbrățișările de final și multe altele sunt recompensele de care ne bucurăm cu toții la studio. În același timp, practica online aduce și ea beneficiile ei cum ar fi faptul că poți practica de oriunde în lume, că nu pierzi timp pe drum, ci doar deschizi laptop-ul și te conectezi la clasă, că o poți face și atunci când ești izolat din cauza restricțiilor actuale, că poți beneficia de clase înregistrate atunci când nu poți intra la ora exactă, că te poți răsfăța cu perne și pături la clasele de relaxare pe care ți-e complicat să le aduci fizic la studio etc. Eu mă simt minunat indiferent cum predau și mă bucur de fiecare experiență.
Ai organizat de curând primul tău retreat. Cum a fost?
Primul meu retreat a fost o binecuvântare. A fost o experiență complexă și completă de practică, discuții deschise, schimb de idei și experiențe, întărit legături cu oameni cunoscuți și creat relații cu oameni noi. Am avut noroc de vreme bună și am făcut inclusiv o drumeție de la cazare până la Tâmpa și am savurat un picnic delicios în aer liber. Am râs, am plâns, am experimentat silent meditation (unii dintre participanți pentru prima oară), ne-am interiorizat, ne-am provocat, ne-am depășit niște limite și am plecat cu promisiuni față de noi alese conștient și clar pentru un viitor mai luminos. Abia îl aștept pe următorul.
Care sunt planurile tale legate de yoga în viitor?
Planurile sunt multe, cu organizarea și job-ul pe care îl am în paralel este însă mai complicat să le pun în practică. Având în vedere perioada prin care trecem iar cu restricțiile sale, aleg să continui cu o clasă la studio și restul în online săptămânal. Pentru primăvară am să pregătesc cel de-al doilea retreat marca Satya Yoga și de asemenea câteva workshopuri cu tematice diverse, poate chiar cu colaboratori din alte domenii ce se completează cu practica yoga.
Ar fi ceva relevant de spus și care nu se regăsește în întrebări?
Da. Mă bucur enorm că am ales să parcurg acest curs deloc ușor, mai ales că am un job full time. Sunt încântată că de data aceasta nu m-au influențat părerile celorlalți. Odată cu alegerea acestui curs am înțeles cât de inutil este să cauți confirmări, validări, poate chiar susținere printre prieteni sau familie, când tu de fapt ai toate răspunsurile în interiorul tău. Dacă simți să faci ceva pentru tine, fă-o cu toată implicarea și descoperă cât de bine se simt rezultatele. Să ne vedem cu bine!
Ioana