#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Georgiana Buta
Invitata săptămânii la #SuavHomeYoga, jurnalul nostru de yoga în pandemie, este Georgiana Buta, pentru care pandemia a adus multe schimbări şi care a învăţat multe lucruri noi în această perioadă. Georgiana lansează duminică, 10 octombrie, de Ziua Internaţională a Sănătăţii Mintale, un challenge, Find your Balance, cu 5 practici create pentru a aduce echilibrul de care avem nevoie, atât fizic cât şi psihic. Toate detaliile sunt pe contul ei de Instagram.
Georgiana poartă în fotografie topul Eagle Olive Stripes şi pantalonii Dog Olive Green, ambele SUAV.
A trecut un an şi jumătate de la primul lockdown. Poți să ne povestești pe scurt cum s-a schimbat activitatea ta de predat yoga în această perioadă față de cea dinainte ?
Când mă gândesc, parcă a fost ieri. Când privesc la acele zile, când stăteam închisă în casă și mă întrebam ce o să fac, cum o să îmi fie, de ce mi-am dat demisia din corporație și tot felul de astfel de întrebări, îmi vine să mă strâng în brațe și să îmi zic cât de mândră sunt de mine.
Am cercetat foarte mult să văd ce se întâmplă în zona asta, cum s-au adaptat și alți traineri foarte cunoscuți în lume. Așa am prins curaj, m-am dus în magazin să îmi achiziționez echipamentul necesar pentru a începe să predau online.
Stăteam atunci într-un apartament de 2 camere, iar sufrageria devenise multifuncțională :).
După câteva luni bune de clase pe ZOOM, m-am hotărât să și înregistrez unul din programele cele mai apreciate de cliente și așa am dezvoltat site-ul și primul meu produs online – Yoga and Funcțional – https://www.georgianabuta.ro/
Tot în această perioadă, am început să filmez sesiuni scurte pe care le postam pe youtube. Consider că această practică trebuie făcută de oricine, de aceea vreau să ofer și materiale gratuite.
Ți-a fost greu să te adaptezi ?
Sunt un om al acțiunii, îmi plac provocările, așa că nu pot să zic că mi-a fost foarte greu. Mi-am schițat planul de business, cu toate acțiunile de care aveam nevoie, și m-am pus pe cercetat și învățat. Pot să zic că în perioada asta am învățat foarte multe despre mine, despre cum pot preda mai bine, astfel încât să ajut cât mai mulți oameni.
Ce e diferit la yoga online față de practica în persoană ?
Sunt foarte multe lucruri diferite, atât din punct de vedere al instructorilor, cât și al clienților.
În primul rând, nu se mai simte energia de grup și nu mai este acea socializare între cursanți de după clasă. Mai ales în această perioadă mai tensionată, avem nevoie și de socializare, să împărtășim din experiențele noastre.
Ca trainer în online, mi se pare că trebuie să fii foarte bine pregătit. Să ai un vocabular tehnic foarte bine dezvoltat care să îți permită să oferi instrucțiuni clare, fară să fie nevoie ca oamenii ce te urmăresc să își sucească gâtul să se uite la tine. De asemenea, este nevoie să și practici în același timp, pentru că sunt acei cursanți care au nevoie să vadă clar. Fiecare înțelegem diferit. De aceea, aici instructorul trebuie să fie pregătit din toate punctele de vedere.
Tu organizezi şi retreat-uri de yoga. Ai obervat vreo diferenţă între retreat-urile de acum şi cele dinainte de pandemie? Mă refer la aspecte precum atitudinea participanţilor, provocări organizatorice…
Ultimul retreat din mai a fost minunat. A fost un weekend magic. Am avut 40 de participanți care pur și simplu și-au dorit să evadeze din această panică a orașului.
A fost destul de OK, pentru că ne cunoșteam cu mai mult de jumătate din participanți, ceea ce ne-a ajutat să creăm un spațiu sigur, în care toată lumea să se simță în siguranță.
Bineînțeles, a trebuit să respectăm toate regulile și să ne asigurăm că avem toate documentele solicitate de autorități.
Cred că aici contează foarte mult perioada în care îl programăm. De, exemplu, în această perioadă în care se simte din nou panica, înscrierile merg puțin mai greu. Deși oamenii își doresc să vină, au rețineri din cauza noului val pandemic.
Eşti parte din echipa Fitness Scandinavia şi master trainer la cursul de Teacher Training. Voi aţi continuat să organizaţi cursuri şi evenimente şi în pandemie. Care sunt provocările cu care v-aţi confruntat? Ce e diferit faţă de perioada dinainte de pandemie în organizarea şi desfăşurarea cursurilor şi a evenimentelor?
Anul trecut am avut foarte multe înscrieri la cursul de teacher training, ceea ce ne-a arătat că pandemia a accelerat procesul de dezvoltare personală. Oamenii au devenit curioși și au ales să vină să învețe pentru ei cum această minunată practică ne poate ajuta, cum să venim mai aproape de noi.
Primul modul (weekend) din cele 6 este cel mai provocator. Asta pentru că oamenii nu se cunosc și trebuie să avem grijă să creăm un spațiu în care oamenii să se deschidă și să aibă încredere. Să aibă încredere unul în celălalt. Evident că aici ne-am confruntat cu frica virusului, dar măsurile luate i-au făcut pe toți să înțeleagă că suntem în siguranță.
Cum te-a influențat sau schimbat pandemia pe tine ca profesor?
Am învățat foarte multe lucruri în pandemie și aș zice că m-a schimbat enorm.
Învăț împreună cu fiecare cursant, învăț să îi ascult și să fiu alături de ei cu empatie și compasiune în această perioadă mai dificilă.
Am avut ocazia să fac anumite cursuri online cu instructori la care îmi doream să ajung, dar îmi era destul de greu, sunt instructori din Statele Unite.
Care sunt planurile tale legate de predarea practicii yoga pentru viitor?
Îmi doresc să continui să predau atât live, cât și online. Să dezvolt programe cât mai nişate pe anumite probleme. Momentan fac un curs de yoga pentru coloană și sper ca în curând să dezvolt un astfel de program și în România.
Ar fi ceva relevant de spus și care nu se regăsește în întrebări ?
(Trebuie) Să învățăm fiecare dintre noi să fim umani. Să ne bucurăm cu adevărat de această comunitate și să învățăm unul de la celălalt.
Faci o treabă minunată, energia pe care o aduci în această comunitate este de apreciat.