Cum ne ajută yoga să ne păstrăm sănătatea mintală

oct. 10, 2021

Azi este World Mental Health Day. E o zi numai bună să vorbim despre cum practica yoga ne ajută să ne păstrăm sănătatea mintală. Dacă ai practicat yoga o perioadă susţinută, probabil că ai experimentat direct acest lucru.

Combinaţia de meditaţie şi mişcare fizică din practica yoga este benefică în special pentru reducerea anxietăţii, a stresului şi ameliorarea simptomelor depresiei. Ne bucură că din ce în ce mai mulţi psiho-terapeuţi recomandă yoga ca parte din tratamentul afecţiunilor mintale.

Deşi beneficiile psihologice ale practicării yoga sunt mai greu de măsurat decât cele fizice (îmbunătăţirea echilibrului, flexibilităţii, mobilităţii şi forţei), din ce în ce mai multe studii confirmă faptul că yoga poate:

Elibera hormoni “buni”. Chiar dacă mişcările din yoga sunt lente şi controlate, ele cresc pulsul, activează muşchii şi astfel stimulează eliberarea de dopamină, serotonină şi norepinefrină, hormonii stării de bine sau ai fericii, la fel ca orice exerciţiu  fizic. Astfel, putem spune că yoga ne poate face mai fericiţi.

Face tranziţia de la sistemul nervos simpatic la cel parasimpatic, adică de la fight-or-flight (starea pentru situaţii de urgenţă sau de supravieţuire) la rest-and-digest (când corpul este relaxat). Respiraţia profundă relaxează, linişteşte, scoate din starea fight-or-flight şi calmează sistemul nervos.

Reduce stresul şi anxietatea prin scăderea pulsului şi a presiunii arteriale şi prin reglarea respiraţiei.

Când suntem stresaţi, acumulăm tensiune musculară. Efectul relaxant al practicii yoga ajută la detensionarea muşchilor. În practica yoga devenim conştienţi de corpul nostru şi de tensiunile şi modificările aduse de stres şi anxietate şi astfel le putem elibera.

Timpul petrecut pe saltea, atent la corp, la respiraţie, la indicaţiile profesorului  întrerupe ciclul grijilor, cel puţin pe moment. La fel, atmosfera calmă, muzica liniştitoare şi atitudinea pozitivă pe care le găsim la orice studio de yoga ne pot ajuta.

Ameliora depresia.  Practicată regulat, yoga ne învaţă să ne concentrăm profund şi să respirăm conştient, două elemente importante în ameliorarea depresiei. Practicanţii se pot concentra mai bine asupra prezentului, îşi pot limpezi mintea şi întări conexiunea minte-corp.

Îmbunătăţi calitatea somnului, mai ales în cazul persoanelor în vârstă, se pare. Un studiu pe un eşantion de persoane de peste 60 de ani a raportat o îmbunătăţire atât în durata, cât şi în calitatea somnului, ba chiar şi în eficienţa somnului, adică procentul din timp petrecut în pat dormind.

Îmbunătăţi viaţa socială. Acest lucru este valabil pentru practica de grup în persoană, la studio sau la retreat-uri. Legăturile sociale au efect pozitiv atât asupra sănătăţii fizice, cât şi a celei mentale. Mai mult, mişcarea la unison cu grupul, sincronizarea poate da un sentiment de apartenenţă la grup.

Ajuta la construirea relaţiei cu sine. Prin yoga, ajungi să te cunoşti şi să ai o relaţie de acceptare cu tine. Ai mai multă încredere în tine. Mănânci mai sănătos şi eşti mai activ(ă), fiindcă subconştientul îţi spune că meriţi acest timp cu tine, acest efort. Totul se reduce la relaţia cu tine. Când ai o relaţie bună cu tine, devii mai echilibrat(ă), simţi că nu ai nimic de dovedit sau de ascuns. Nu ţi-e teamă de conversaţii dificile, fiindcă ştii că vei fi bine la sfârşitul zilei.  

Îmbunătăţi relaţia de cuplu. Acest lucru este legat de relaţia cu sine. Când eşti mai centra(ă)t, mai împăcat(ă) cu tine, vei fi la fel şi cu partenerul – îl vei trata cu aceeaşi compasiune şi dragoste necondiţionată. Vei reacţiona mai blând la orice situaţie în care vă veţi găsi.

 

Dacă vrei să explorezi mai profund beneficiile practicii yoga asupra sănătăţii mintale, prietena noastră, Georgiana Buta, lansează chiar azi, 10 octombrie, challenge-ul 𝐅𝐢𝐧𝐝 𝐘𝐨𝐮𝐫 𝐁𝐚𝐥𝐚𝐧𝐜𝐞, cu 5 practici create pentru a aduce echilibrul de care avem nevoie, atât fizic cât şi psihic. Toate detaliile sunt pe contul ei de Instagram.

Iar Ema Barbă, terapeut prin meditaţie şi ghid pentru practica yoga, o altă prietenă bună, oferă o sesiune de meditaţie live astăzi la ora 12, pe grupul Bright Living by Ema Barbă.

Pe tine cum te ajută yoga să îţi păstrezi sănătatea mintală? Ce altceva găseşti de ajutor ca să îţi păstrezi zen-ul, mai ales în vremuri pandemice?

 

Surse:

https://www.webmd.com

https://www.psychologicalhealthcare.com.au

https://www.healthline.com

https://www.psychologytoday.com

https://www.yogajournal.com