#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Emilia Oprea

aug. 20, 2021

Invitata săptămânii la #SuavHomeYoga, jurnalul nostru de yoga în pandemie, este Emilia Oprea, antreprenoare “living the yoga on and off the mat”.

 

Cum s-a văzut pandemia prin ochii practicantei de yoga? Cum s-a schimbat practica ta yoga în această perioadă față de cea dinainte?

A fost o perioadă interesantă de reflectat la diferite aspecte ale vieții, din toate punctele de vedere. Și, bineînțeles, a dus și la schimbări. Nu a fost o perioadă ușoară, deoarece sunt o persoană foarte sociabilă și iubesc interacțiunea face-to-face cu oamenii, tocmai din acest motiv m-am și mutat înapoi în România după o perioadă extinsă în afara țării, deoarece îmi lipsea această incluziune în comunitate. Yoga m-a ajutat atât acum, cât și în multe alte momente dificile din viața mea. Am început să practic mult mai des acasă, iar în decembrie 2020 am decis să fac și un curs online pentru a deveni profesor de yoga. Timp de 2 luni am avut acest focus pe training-ul online, am aprofundat atât practica, cât și studiul despre yoga și într-un final pot spune că a fost cel mai productiv și bun lucru pe care am putut să îl fac în perioada pandemiei.

Ți-a fost greu să te adaptezi ?

Schimbarea nu mă sperie, sunt obișnuită cu ea, ba chiar cred că este necesară. M-am adaptat relativ rapid pentru că, de când am început să lucrez din facultate, am lucrat remotely în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, restricțiile pe care le-am avut cu toții au avut un impact negativ asupra stării mele de spirit și cred că s-a resimțit cel mai mult în primăvara 2021. Cred că din orice perioadă mai grea avem de învățat ceva despre noi, despre principiile noastre și ceea ce ne dorim de la viață. Am studiat mai multe despre longevitate, well-being și sustenabilitate. Un lucru care s-a consolidat este credința că schimbarea vine din interior, iar practica yoga este un tool care ne permite să trăim într-un mod sustenabil, pentru noi, pentru comunitate, pentru mediul înconjurător. Îmi doresc să împart cu cât mai multe persoane această inspirație deoarece cred cu tărie că ne poate schimba viața tuturor în bine.

Se vorbește mult despre burnout-ul de pandemie și cum yoga e una dintre metodele care poate fi de ajutor în asemenea situații. Pe tine te-a ajutat yoga ? Ce altceva te ajută să îți păstrezi zenul în perioada asta ?

Cel mai relevant aspect pe care practica yoga îl aduce în acest context pandemic este să fim OK chiar și atunci când lucrurile nu sunt tocmai confortabile sau așa cum ne-am dori/aștepta. Spre exemplu, atunci când stai într-o postură care nu este ușoară, ideal este să rămâi acolo, să lași gândurile negative să vină și să treacă, să accepți senzațiile din corp așa cum sunt ele, să fii un privitor detașat, pentru că până la urmă vei schimba postura și știi că tot acest proces va duce la o relaxare minunată în ultima postură: savasana. Știi că la finalul clasei de yoga te vei simți ca o nouă persoană, mai liberă, mai deschisă. De fiecare dată când vii pe saltea, te obișnuiești cu ideea că disconfortul face parte din proces, exact așa cum se întâmplă și în viața de zi cu zi. Sunt multe lucruri minunate pe care le poți învăța pe salteaua de yoga atunci când practici într-un mod constant. Cu timpul înveți să nu mai reacționezi din instinct, ci mai degrabă poate după câteva respirații sau după o înțelegere mai profundă, mai de ansamblu a lucrurilor. Așa că DA, cu siguranță practica yoga ne ajută să facem față cu ‘stil’ situațiilor neprevăzute din viața noastră.
Pe lângă yoga, am citit foarte mult și aș recomanda pentru cititori următoarele cărți care mi-au schimbat total perspectiva despre viață :
• Lifespan : Why We Age and Why We Don’t Have To – David Sinclair
• The Untethered Soul: The Journey Beyond Yourself – Michael Alan Singer
• How Not to Die – Gene Stone and Michael Greger
Am ascultat podcasturi, am încercat niste tehnici noi de respirație, am ținut post doar cu apă timp de 24 de ore, am mers la plimbări lungi cu câinele meu și, bineînțeles, am comunicat cu prietenii și familia mai des.

Ești o antreprenoare cu două business-uri legate de yoga : azuroo.ro și Mpower Yoga. Poți să ne povestești cum s-a văzut pandemia prin ochii antreprenoarei ?

Când m-am restabilit în Romania în 2017 am venit cu mult entuziasm și idei frumoase pe care le-am descoperit în călătoriile mele și mi-am dorit să le pun în aplicare și în Romania. Din păcate, piața de la noi este încă slab dezvoltată în zona de wellness și well-being, iar creșterea a fost încetinită de pandemie. Din partea guvernului nu există sprijin pentru astfel de afaceri mici și, sinceră să fiu, m-a cam întristat și dat înapoi perioada pademiei. Am decis să închid magazinul online azuroo.ro și să mă retrag din Mpower Yoga pentru a lua o pauză în care să reflectez către direcția pe care vreau să o urmez mai departe. În general este greu în Romania pentru un business la început de drum să fie susținut din fonduri proprii, iar perioada pademiei a avut un impact destul de puternic. Dar cred că orice experiență acumulată în antreprenoriat este benefică și nu regret absolut nimic, ba chiar sunt recunoscătoare pentru tot ce s-a întâmplat până acum, persoanele pe care le-am cunoscut și lucrurile pe care le-am învățat.

În ce fel a afectat cele două business-uri ?

La Mpower Yoga am mutat toată activitatea online și am realizat că este practic un nou business. Online ai o altă abordare. Am avut un boom la început de pandemie, apoi o scădere majoră, ulterior lucrurile s-au mai stabilizat și au început ușor să crească. A fost un rollercoaster interesant cu câteva căderi nervoase, dar și cu niste reușite minunate.

Ar fi ceva relevant de spus și care nu se regăsește în întrebări ?

Revenind la ideea practicii de yoga și beneficiile pe care aceasta le aduce în viața noastră, aș vrea să subliniez în final ideea de open mind și open heart, o minte și o inimă deschise. Și aici nu vorbesc despre pozitivitate, ci despre deschiderea către a explora propria persoană. De a fi deschiși către experiențe noi, idei noi, fără prejudecăți sau așteptări. Unul dintre citatele mele preferate este : « The journey itself is the destination « – « Călătoria este însăși destinația » Personal, în yoga, eu am participat la diferite tipuri de clase, workshop-uri și programe care m-au ajutat să îmi lărgesc orizontul și înțelegerea. Sugestia mea către cititorii care sunt la început de drum cu yoga sau poate nu au practicat niciodată este să fie deschiși, să încerce cât mai multe clase, profesori, experiențe, evenimente pentru că doar așa poți să îți dai seama ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine. Și, în același timp, oriunde te afli în călătoria ta cu yoga (sau cu viața) să păstrezi o atitudine de începător, de curiozitate și de deschidere. Goal-urile și destinațiile au și ele rolul lor, însă ceea ce faci în restul de 99% este cel mai important.