#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Anda Vasilescu

aug. 26, 2021

Invitata săptămânii la #SuavHomeYoga, jurnalul nostru de yoga în pandemie, este Anda Vasilescu, a cărei activitate principală se desfăşoară pe canalul ei de YouTube, o premieră în seria noastră. 

 

Tu aveai o activitate intensă în social media chiar și înainte de pandemie. Ai lansat vlogul puțin înainte de lockdown, deci erai déjà pregătită pentru prezența online . A schimbat pandemia ceva în activitatea ta de predat yoga ?

Într-adevăr, eram destul de activă în online încă de dinainte de pandemie și plănuiam să merg mai departe către un canal de YouTube încă din 2019.
Întâmplarea a făcut ca, înainte cu o lună să înceapă perioada de lock-down, să îmi pornesc canalul de YouTube. În acel moment, instructorii de yoga pe care îi cunoșteam s-au mutat în online, însă nu foarte mulți au ales YouTube, ceea ce pot spune că m-a ajutat.

Activitatea mea de predat yoga s-a schimbat enorm de mult odată cu pagina de YouTube, în primul rând pentru că o clasă înregistrată este mult diferită față de una în care poți interacționa cu studentul, fie că este live, fie online.
Dezavantajul major a venit din faptul că îmi propusesem să fac pagina de YouTube un canal de comunicare între mine și potențiali studenți, pentru viitoare workshop-uri, lucru care nu s-a materializat din cauza pandemiei și a restricțiilor.

Dar în practica ta personală?

Practica mea personală este probabil singurul lucru care a rămas neschimbat în toată perioada aceasta :).

În ce fel diferă experiența de a oferi clase înregistrate față de predarea în timp real?

Diferența dintre cele două este atât de mare, încât par a fi lucruri complet diferite, deși ambele sunt clase de yoga.
În primul rând, pentru a păstra studentul interesat de clasă, trebuie ca aceasta să fie scurtă și eficientă.
În al doilea rând, pentru că nu vezi ce face persoana din spatele ecranului, trebuie să te asiguri că absolut toate posturile sunt explicate în detaliu ori de câte ori le faci.
Iar pe lângă detaliile tehnice de care te lovești dacă nu ai o echipă de filmare, și cu siguranță nu este cazul meu – sunt eu și camera – , mai este și tracul în fața camerei care îți poate pune bețe în roate, cel puțin la început.

Experiența este complet diferită în cele două, dar nu aș putea aleg una dintre ele.
Este minunată conexiunea pe care o ai cu un student, față în față, mai ales că eu mă axam pe clase private. Energia care se creează este intimă și profundă și cu siguranță nu poate fi reprodusă în fața unei camere.
Pe de altă parte, canalul de YouTube mă conectează cu mult mai mulți oameni decât aș putea în clase private, iar mesajele de apreciere sau de mulțumire pe care le primesc pentru clasele de pe canal îmi umplu sufletul de bucurie.

Acum, că s-au mai relaxat restricțiile, ai planuri de a relua clasele/ workshopurile față în față ?

Despre workshopuri încă nu sunt foarte sigură, dar plănuiesc să reiau una sau două clase private, pentru că mă simt puțin mai confortabil cu clasele private în ceea ce privește siguranța studenților mei, decât în cadrul unui workshop.

Te gândești să combini cele două subiecte – yoga și nutriția – și dincolo de online, poate în cadrul unor evenimente sau retreat-uri ?

Nutriția este o parte foarte importantă din viața mea, într-adevăr, iar planul inițial acesta era, să combin alimentația low-carb cu yoga și să le prezint ca pe un pachet de wellness.
Nu am renunțat încă la acest gând, dar a rămas undeva la coada listei de dorințe sau priorități.

Ar fi ceva relevant de spus și care nu se regăsește în întrebări ?

Cred că ar fi util să menționez că a fi instructor de yoga este o pasiune pentru mine și nu un job din care mă întrețin.
Sunt încă angajată cu un program 9-18, lucru care a stat la baza deciziei mele de a opri complet clasele de yoga în momentul în care a început pandemia.
Nu am fost forțată să trec cu clasele în online și am putut să mă detașez puțin de presiunea care se formase la momentul respectiv.

Interesant este că plănuiam să-mi dau demisia pentru a mă concentra numai pe yoga, însă tot amânam momentul. Acum se simte ca și cum acesta era motivul pentru care încă nu făcusem pasul – urma o perioadă critică :).

Acum sunt bucuroasă cu alegerile mele și entuziastă pentru ce urmează.