#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Ema Barbă

iun. 10, 2020

Ne bucură tare să vedem cum comunitățile de yoga s-au mutat online și îi admirăm atât pe cei care predau, cât și pe cei care practică. Am realizat că hainele noastre sunt perfecte pentru practica yoga de acasă, care este noul mod “normal” de a practica yoga. Așa cum sunt potrivite pentru aproape orice activitate din noul nostru stil de viață “normal”.

Așa a apărut ideea #SuavHomeYoga, prin care hainele noastre ajung atât la profesori, cât și la practicanții din comunitățile lor online.

Ema Barbă este fondatoarea Bright Living, o platformă prin care își propune să ajute la combaterea violenței și a depresiei. Pe Ema o găsiți și pe youtube.

Am rugat-o și pe ea să ne spună cum vede trecerea la practica yoga online, ce e diferit față de predarea față în față.

 

Predau Yoga online deja de 8 săptămâni.

Recunosc, îmi este dor de orele față în față. Îmi e dor să umplu o cameră cu vocea mea, să văd chipurile oamenilor când stau în meditație, îmi e dor de muzică. În august 2019 am făcut o scurtă demonstrație de Kryia Yoga în clădirea primăriei din Timișoara, cu 150 de studenți din toată lumea. Camera s-a umplut de muzică și de vocile oamenilor (am făcut un exercițiu de energizare în care ei trebuiau să strige, hihi). Nu voi uita niciodată acel sentiment.

Cu toate astea, recunosc beneficiile majore pe care le are Yoga practicată în online. E pur și simplu altfel. Nu mai bun, nu mai rău. E altfel.

Din punct de vedere al structurii, este, desigur, mult mai ușor să predăm față în față. Îi vezi pe oameni, îi poți corecta. Oamenii se simt mai împreună. În plus, participanții pot fi mai „asumați” în acel context de studio. Simt acea presiune de a nu se da bătuți. În același timp, presiunea asta poate cauza accidente.

Mediul online îți dă într-adevăr șansa să vezi cum ești tu cu adevărat când practici. Nimeni nu te obligă să stai. Depinde de tine să creezi o anumită disciplină interioară care, deși nu ai acel „peer pressure”, să stai până la finalul orei. Ai putea să te sustragi în orice moment. Și totuși, alegi să nu o faci. Asta arată că ai dedicare față de propria ta transformare și că ești acolo pentru devenirea ta – nu „casual”, ca și cum te-ai uita la un film.

În același timp, față de practica în studio, nu ai cu cine să te compari. Deci, presiunea (și riscul de accidente) scade. Starea de a nu fi suficient de bun scade. Ești tu cu tine – ghidat de instructor, dar, mai ales, ghidat de propriul corp. Pratyahara – capacitatea de a ne îndrepta atenția în interior – crește. Există foarte mulți oameni care nu ar fi avut curaj să meargă la studio – dar au curaj să intre pe zoom. După ce descoperă cum se simt, revin iar și iar.

Yoga înseamnă unitatea conștiinței. În meditație profundă, nu mai există distanță între mine și participanți. Trăim la unison. Limitările de timp și spațiu sunt o iluzie – pe care o transcedem. Dispare conștiința separării. După fiecare oră, cel puțin două persoane îmi scriu că exercițiile, cuvintele, meditația au fost profund relevante pentru ei. Oamenii plâng, trăiesc, descoperă, transformă.

Mediul online e și el un spațiu. Dacă îl infuzăm cu ce e nevoie, cu iubire, cu răbdare, cu compasiune, rămâne profund relevant.

Mi-e dor de îmbrățișări, dar le spun oamenilor că îi iubesc și le mulțumesc și îi cuprind pe fiecare dintre ei. Îmbrățișarea e doar o expresie a iubirii – așa că aduc alte expresii ale iubirii. La începutul orei, le aduc aminte că suntem aici într-un grup – și creez energia de susținere, de împreună.

Dar e o aroganță să spunem că doar yoga la studio este relevantă. Conceptul de studio este foarte nou, dezvoltat doar de câțiva ani. Yoga există de mii de ani. Yoga e relevantă în prezența studentului și a ghidului. Cât timp există studentul, și există exercițiile, și există ghidul, există yoga. Yoga este mult mai mult decât salteaua și bolsterul. Da, toate astea sunt utile în anumiți parametri. Dar dacă luăm toate astea, rămâne Yoga. Dacă luăm și profesorul, rămâne Yoga – studentul devine propriul său ghid.