#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Mariana Drăgan

mai 5, 2020

N-am mai scris de multă vreme aici… Dar mai bine mai târziu decât niciodată, cum se spune.

Criza ne-a luat prin surprindere, ca pe toată lumea. Dar, după ce am depășit șocul inițial, ne-am dat seama că sunt și lucruri bune în toată nebunia asta. Și că viața nu stă în loc, ci se adaptează.

Ne bucură tare să vedem cum comunitățile de yoga s-au mutat online și îi admirăm atât pe cei care predau, cât și pe cei care practică. Am realizat că hainele noastre sunt perfecte pentru practica yoga de acasă, care este noul mod “normal” de a practica yoga. Așa cum sunt potrivite pentru aproape orice activitate din noul nostru stil de viață “normal”.

Așa a apărut ideea #SuavHomeYoga, prin care hainele noastre ajung atât la profesori, cât și la practicanții din comunitățile lor online.

Mariana Drăgan e una dintre prietenele noastre cele mai dragi. Ne-a fost model de mai multe ori, am organizat împreună retreat-uri de yoga și vom mai organiza (în curând, sperăm), ne sfătuim, facem planuri… Era normal ca ea să fie prima din proiectul nostru ❤️.

Am rugat-o să ne spună cum vede ea trecerea la practica yoga online, ce e diferit față de predarea față în față.

Mutarea în online a venit cu niște provocări, dar și un fel de excitement, ce simți când faci un lucru nou, un fel de aventură; toate acestea, împreună cu responsabilitatea de a menține siguranța pentru cei care practică și esența a ceea ce ghidezi/ transmiți.

Este nevoie de și mai multă atenție, rafinare a ghidării (ce zici, cât, când). Ești de asemenea, ca profesor, mai atent la formă pentru că este acel ecran care “te redă”. Un alt lucru important, cred, este acela de a introduce mai bine și de a reaminti tema, principiile, intențiile practicii, astfel încât clasa să nu devină doar vizuală (fac ce văd), iar practicanții să se poată raporta la propria experiență.
Însă cu siguranță nu mai este aceeași conectare ca într-un spațiu comun cum e studioul. Și nu poți să îi vezi pe toți bine, de aceea nu cred că ar merge cu clase de începători online. Am remarcat că cei care vin online la clasele mele sunt cei care au experiență yoga și aproape toți mă cunoșteau deja și live.
Avantajele online sunt clar ușurința de a avea acest “studio” de sufragerie (de ambele părți ale ecranului), costurile mai mici pentru participanți (există clase free, multe cu donație liberă), timpul economisit pentru că nu îl mai petreci în drum spre/ dinspre studio, multitudinea și diversitatea claselor și stilurilor – aici și cu challenge-ul de a avea discernământ din partea elevului.

Cred că sunt binevenite și aduc diverse perspective asupra practicii și înțelegeri și daruri diferite toate modurile în care o faci: în studio, online, după un video înregistrat, în grup, one-to-one cu profesorul, solo. Iar o clasă live, fie via zoom sau direct în studio pentru mine este puternică, susținătoare și conține exact acest ingredient minunat – viața directă, nemijlocită, ceva ce se întâmplă doar atunci; de aici și puterea ei.

 

Va urma…