#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Elena Duminică

iun. 15, 2020

Ne bucură tare să vedem cum comunitățile de yoga s-au mutat online și îi admirăm atât pe cei care predau, cât și pe cei care practică. 

Cu #SuavHomeYoga, ne propunem să documentăm acest nou mod de practică. De data asta, din perspectiva unei practicante care a descoperit practica yoga tocmai datorită schimbărilor impuse de pandemie, Elena Duminică.

În urmă cu 5 ani, din motive de sănătate, m-am apucat să fac sport. Încercasem kinetoterapie timp de un an și jumătate, fără niciun rezultat.

Făceam sport în sală îndrumată de un antrenor, care m-a învățat despre importanța mușchilor, despre legătura neuro-musculară, despre biomecanică, importanța alimentației și a somnului și, cel mai tare, despre conectarea cu mine. Pe scurt, trăgeam de fiare.

A venit pandemia. Era într-o joi. Eram în sală când la știri au anunțat că OMS a declarat pandemie.

Ultimul antrenament, înainte să se închidă sălile, a fost într-o sâmbăta. Sala era aproape goală, m-a bușit plânsul. De frică.

A venit și statul acasă. Mă tot uitam la diverse antrenamente. Nu mă regăseam. Făceam plimbări și pedalam la o bicicletă în casă, dar nu era suficient.  Îmi lipsea mișcarea.

Într-o zi când navigam pe net a apărut o reclamă la un studio de pilates. De multă vreme îmi doream să încerc. Am testat. Mi-a plăcut și m-am abonat. Pe lângă clasele de pilates au și clase de yoga. Instructoarea de la pilates m-a încurajat să particip și la acestea.

Nu credeam că pot practica. Mi se părea foarte greu. Credeam că nu pot sta în acele posturi. De fapt habar nu aveam despre ce este vorba.

Ce mă face să mă țin? Starea de bine pe care o simt după fiecare practică. Bucuria pe care o simt când văd progresul în fiecare postură. Mi-a crescut mobilitatea. Mi s-a tonifiat musculatura.

Acum am început munca. Sunt două zile pe săptămână în care mă trezesc la 5 ca să fac wake-up yoga.

Nu am încercat video-uri înregistrate de la ”alții”. De vreo două ori, în perioada de izolare, am testat live-uri de pilates. M-a ajutat să îmi placă și mai mult acest studio.

Acum, de când am revenit la serviciu, practic live doar clasele de sâmbăta.

Mi-ar plăcea să experimentez yoga în studio și chiar retreat-uri. Cred că am nevoie de niște ajustări/ îmbunătățiri ale posturilor.