#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Andreea Dobrică
Invitata săptămânii la #SuavHomeYoga, jurnalul nostru de yoga în pandemie, este Andreea Dobrică, profesoară de yoga din Craiova şi prietenă a SUAV, pentru care practica faţă în faţă cu studenţii rămâne cea mai frumoasă formă de practică. Suntem de acord cu tine, Andreea!
În fotografie, Andreea poartă cu graţie o ţinută SUAV: Camel Top şi Fish Pants .
A trecut mai bine de un an şi jumătate de la primul lockdown. Poți să ne povestești pe scurt cum s-a schimbat activitatea ta de predat yoga în această perioadă față de cea dinainte ?
A fost o perioadă destul de dificilă pentru noi… aceste schimbări care s-au întâmplat într-un ritm atât de alert ne-au schimbat aproape pe toți. În perioada lockdown-ului am avut șansa de a participa la un curs de yoga și acest lucru m-a ținut destul destul de ocupată și am trecut cât de cât cu ușurință peste această etapă, în schimb mi-a fost un dor nebun să stau lângă cursantele mele, mi-a fost dor de îmbrățișările lor și de acel vibe pe care îl ai la practica în persoană, este o energie de nedescris. Oamenii se simt atât de bine când pot să se vadă în persoană…
Ți-a fost greu să te adaptezi ?
Ohh… da ! Consider că acest lockdown a lăsat acolo ceva traume pentru noi toți. Îmi aduc aminte că, exact atunci când am reînceput activitatea la sală, instructorilor li se cerea să poarte mască în timpul claselor. A fost destul de solicitant și parcă îmi doream să mă întorc la online. Simțeam că cineva mi-a smuls ceva ce îmi aparținea, ceva ce era doar al meu… cum să nu mi se mai vadă zâmbetul? Parcă nu puteam să mă desfășor, parcă nu eram eu… cu mască m-am simțit ca o persoană care este nevoită să stea ascunsă și, în același timp, ferită de un virus atât de nemilos.
Ce e diferit la yoga online față de practica în persoană ?
Sunt ceva diferențe… la clasele online nu mai există acea atingere când se corecteză un cursant, nu se poate vedea clar dacă acea persoană execută corect asanele, timpul este limitat, dar există și atuuri 🙂 – confortul de acasă, nu se mai ”pierde” timp în trafic, și dacă orele mai sunt și înregistrate … asta e… 🙂 participi când vrei și reiei ori de câte ori dorești. În schimb, la practica în persoană ca instructor pot să îmi simt și mai bine cursanții, pot să îi ghidez cu mai multă ușurință și să le văd bucuria și strălucirea pielii :).
Cum te-a influențat sau schimbat pandemia pe tine ca profesor?
Consider că această pandemie mi-a deschis și alte uși care în mod normal nu puteau fi accesate (unele cursuri până în acel moment nu se țineau online) iar faptul că am avut șansa să învăț, să descopăr și să transmit cunoștințele acumulate cursanților mei a fost o experiență minunată. Am avut foarte multe de învățat… de la a învăța să folosesc aplicații pentru a mă vedea online, până la a aprecia cât este de importantă interacțiunea față în față cu o persoană și a înțelege că, la orice schimbare, oricât de rea este… trebuie să găsesc soluții… să mă adaptez și să evoluez.
Care sunt planurile tale legate de predarea practicii yoga pentru viitor?
Prefer să rămân la practica în persoană ca profesor de yoga, dar nu vreau să exclud online-ul :). În prezent urmez un curs online Therapeutic Yoga și sunt bucuroasă că pot să am acces la acest curs.
Ar fi ceva relevant de spus și care nu se regăsește în întrebări ?
Dacă cineva se întreabă ce beneficii aduce Yoga și cine poate să o practice, răspunsul meu este următorul: noi cu toții putem să practicăm yoga, chiar dacă ești sănătos și chiar dacă ai probleme de sănătate … scaun cu rotile (se pot folosi tehnici Pranayama etc.); Yoga oferă relaxare, te energizează, te ajută să stăpânești stările de stres și îți oferă sănătate mintală, sufletească și trupească.