#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Adela Mustăţea

sept. 2, 2021

Invitata săptămânii la #SuavHomeYoga, jurnalul nostru de yoga în pandemie, este Adela Mustăţea, împreună cu care organizăm în luna octombrie retreat-ul de yoga şi mindfulness “Rescrie-ţi povestea”  la pensiunea Dealul Verde. Găseşti toate detaliile despre retreat aici.

 

Poți să ne spui cum s-a văzut pandemia prin ochii profesoarei de yoga ?

Acum pare că este noua normalitate, dar la început am avut zile în care am fost înspăimântată și neliniștită. Cumva cel mai mare factor stresor a fost că marea majoritate a oamenilor apropiați mergeau în continuare la job, neavând opţiunea pentru lucrul online. Cred că cel mai mult a contat faptul că am avut continuitate în activitate, încă nu terminasem facultatea și s-a mutat totul online, cursuri și laboratoare, deci zilele erau aproape la fel de pline.

 

Cum s-a schimbat activitatea ta în această perioadă față de cea dinainte ?

În mare parte activitatea a rămas constantă. Majoritatea claselor mele sunt private-uri/ individuale și pauza pe care am luat-o a fost destul de mică, în starea de urgenţă, când am început să ne vedem online.

 

Ți-a fost greu să te adaptezi ?

Recunosc că am avut o reticență față de clasele online. Eram obișnuită să văd omul din două unghiuri, să mă pot ridica și să fac ajustări, să îi văd expresiile faciale și să îi aud ritmul respirator. Adică să am un feedback generos din partea celor cu care lucrez, care să mă ghideze. Dar am înțeles destul de repede că și o clasă online poate răspunde nevoilor. Și se pare că le-am creat un loc în viața mea, căci am rămas într-o formă „hibridă”, zile în care ne vedem live și zile în care eficientizăm timpul sau nu suntem în București și ne vedem online.

 

Cum te-a influențat sau schimbat pandemia pe tine ca instructor?

Nu știu să răspund la această întrebare 🙂 sincer. Nu îmi dau seama de dimensiunea schimbării, ea sigur a existat, căci este un eveniment în continuă desfășurare la care toți a trebuit să ne adaptăm și pe care să îl acceptăm. Sper doar că am putut să creăm un spațiu în care să ne filtrăm fricile și anxietățile nou apărute și în care să ne exersăm capacitatea de adaptare, un fel de flexibilitate a minții.

 

Acum, că s-au mai relaxat restricțiile, care sunt planurile tale legate de activitatea ta ca profesoară?

Relaxarea restricțiilor vine la pachet cu terminarea facultății și dorința de a profesa ca medic veterinar. Asta înseamnă că o să apară o nouă provocare, o restructurare a programului, astfel încât să pot ţine clasele în continuare și să găsesc un loc în care să fiu „învățăcel” veterinar. Aștept cu entuziasm tot ce urmează!

 

Organizăm în octombrie primul nostru retreat împreună, “Rescrie-ţi povestea”, unde vom avea ocazia să creăm un spaţiu magic pentru participanţi şi, de ce nu, pentru noi. Poţi să ne spui mai multe despre viziunea ta pentru acest retreat (sau despre yoga)? Hai să dăm câteva detalii despre experienţele pe care le vom facilita participanţilor.

Îmi doresc tare să fie un spațiu comun în care fiecare să se regăsească. Este primul meu retreat și asta mă emoționează și mai tare. Viziunea este mai mult o certitudine, că o să fie o poveste frumoasă, care o să ne aducă mai aproape de noi atât fizic cât și psihic.

Îmi este foarte dor de psihologie și mulțumesc pentru această invitație. Aștept cu nerăbdare workshop-urile și tot acel timp dedicat minților noastre, pentru a le putea înțelege mai bine și a le da posibile modalități de coping. Vom vorbi despre eșec, știu, un subiect sensibil, dar care merită explorat. Așteptările personale vs. realitatea comună uneori nu se suprapun, alteori nu avem resurse pentru finalizarea planurilor sau se întâmplă ca deznodământul poveștilor noastre să fie diferit față de cel așteptat. Ce facem în aceste situații ? Cum ne raportăm emoțional la anumite evenimente ? Vă invit să reflectăm asupra acestei teme!

De asemenea ne vom explora și pattern-urile, modele de gândire și de comportament care ne caracterizează. Înțelegerea și acceptarea lor aduc un plus minții noastre și pot să deblocheze sau să genereze resurse prețioase.

În ceea ce privește clasele de yoga, am în plan și o clasă „workshop”, care să fie axată pe aliniament. Restul claselor vor fi construite „live” în funcție de nevoile și dorințele celor prezenți. Așa cum e menționat în descrierea event-ului, nu planific clasele. La începutul întâlnirilor vom discuta puţin despre ce își dorește fiecare și vom decide împreună ce vom include în secvențe. Aceste dorințe și nevoi pot să fie sub formă de asane, părți ale corpului care sunt tensionate sau stări emoționale. Clasele sunt accesibile oricui, fie că este la început de drum sau are ani de practică în spate, oricum ar fi, fiecare mișcare va fi explicată și adaptată individual.

 

Ar fi ceva relevant de spus și care nu se regăsește în întrebări ?

Aș putea glumi și spune că am spus deja foarte multe lucruri relevante și nu mai am altele :).

Abia aștept să ne vedem și să petrecem câteva zile cu noi înșine. Și mulțumesc tare pentru această invitație ! All the hugs !

 

 

Credit foto: Ștefan Adrian

@Ideo Ideis