#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Ana Marin

oct. 14, 2021

Invitata săptămânii la #SuavHomeYoga, jurnalul nostru de yoga în pandemie, este Ana Marin, a cărei misiune este să ajute oamenii să-şi depăşească anxietatea şi să devină cea mai bună versiune a lor, fizic şi emoţional. Pentru ea, începutul pandemiei a fost o schimbare bruscă, dar binevenită.

 

 

A trecut un an şi jumătate de la primul lockdown. Poți să ne povesteșți pe scurt cum s-a schimbat activitatea ta de predat yoga în această perioadă față de cea dinainte ?

Trebuie să recunosc că a fost o schimbare bruscă, dar binevenită în același timp. Lockdown-ul a venit într-un moment în care mă simțeam foarte obosită, în care nu îmi mai găseam “busola” și în care nu mai eram deloc atentă la propria mea persoană. Deci pot să spun că, pentru mine, acea perioadă a fost ca o gură de aer proaspăt. Am preferat să mă odihnesc pentru câteva săptămâni, iar apoi am început să țin câteva clase online. Ușor-ușor, când s-au ridicat din restricții, am predat și în aer liber, iar apoi mi-am menținut activitatea hibridă: fizic, dar și online.

Ți-a fost greu să te adaptezi ?

Mi-a plăcut să predau online. Adaptarea nu a fost chiar dificilă. Desi, din punctul meu de vedere, nimic nu se compară cu practica în care te întâlnești fizic cu oamenii, online-ul are un mare punct în plus. Te poți conecta oricând și cu oricine. Poți cunoaște persoane noi, e chiar foarte drăguț din acest punct de vedere. Chiar dacă ești departe, simți că ești lângă persoanele din fața laptop-ului, pentru că, de fapt, împărțiți aceeași vibrație.

Ce e diferit la yoga online față de practica în persoană ?

Practica în persoană nu e doar yoga. E socializare, schimb de experiențe, schimb de energii, e îmbrățișări și zâmbete. Te poți conecta individual la fiecare om care îți vine la clasă. Le poți înțelege reacțiile și te poți adapta la ele. Îi poți corecta și încuraja într-un mod mult mai personal decât în online. Mi-a plăcut și îmi place online-ul. Eu încă îmi fac în fața laptop-ului practica personală. Dar nimic nu se compară cu ceea ce simt la clasele în persoană când văd cum oamenii pășesc pragul sălii și îi pot privi în ochi în timp ce predau.

Cum te-a influențat sau schimbat pandemia pe tine ca profesor?

În primul rând, m-a schimbat ca om. M-a făcut mai conștientă și mai atentă. M-a făcut să mă iubesc mai mult și să îmi dau seama cât de important e timpul. Cât de important e să fii lângă cei dragi. Pandemia mi-a reorganizat prioritățile, ca să spun așa. Ca profesor, am devenit mai focusată pe mindfulness, mi-a oferit timp să evoluez, să nu mă mai grăbesc, să am răbdare. Mi-am dat seama că îmi doresc ca cei ce vin la clasele mele să simtă că pot avea încredere în mine, că se pot deconecta, că le ofer un mediu sigur, plin de compasiune și iubire. Acum îmi doresc să le ofer o experiență, o deconectare, nu doar o practică fizică.

Care sunt planurile tale legate de predarea practicii yoga pentru viitor?

Anul viitor urmează să fac cursul de 300H pe Vinyasa Yoga. Este ceva ce îmi doresc de ceva timp, dar nu am considerat niciodată a fi momentul potrivit. Iar mai departe mă voi axa și pe organizarea de retreat-uri, evenimente. Îmi doresc să fiu un ajutor în dezvoltarea comunității Yoga în România. În orice mod posibil.

Ar fi ceva relevant de spus și care nu se regăsește în întrebări ?

Ca un ultim gând, vreau să transmit celor care citesc interviul să nu uite niciodată cât de important e timpul. Să și-l ofere, să fie recunoscători pentru el. Yoga mi-a schimbat viața. Mie și tuturor practicanților pe care îi cunosc. Nu contează care e întrebarea, Yoga e răspunsul :).