#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Adelina Dinu

mart. 29, 2021

Reluăm seria #SuavHomeYoga la un an de la începutul pandemiei de COVID în România, care a schimbat, printre altele, şi modul în care practicăm yoga.

Adelina Dinu este profesoară de yoga, copywriter si handmade artist.

 

 

A trecut un an de la primul lockdown. Poți să ne povestești pe scurt cum s-a schimbat activitatea ta de predat yoga în această perioadă față de cea dinainte ?

La început m-a revoltat puțin mutarea pe online. Recunosc că a existat o rezistență în interior, o voce care mă întreba de zor: “Dar nu cumva îi scade sacralitatea practicii dacă o faci online? Cum o să-i corectezi tu pe oameni când ei sunt afisați drept o pătrățică mică de ecran? O să vezi până acolo? Dar cu energia colectivă cum rămâne? Nu e totul prea impersonal și rece chiar dacă pui tu pernuțe colorate în cadru?”. Am lucrat mult cu acest critic interior negativist, dar i-am dat voie treptat să intervină și vocii mai optimiste care spunea: “Hei, dar dacă va fi mișto? E totuși un challenge, se cere evoluție, adaptare. Hai măcar să încercăm, să fim aproape de oameni așa, un timp, și tragem concluzii mai încolo, bine?”

Am trecut din offline în online, așa, de pe o zi pe alta. Înainte de online predam la două studiouri de yoga, la o companie corporate unde predam angajaților și aveam și clase la un afterschool. Apoi m-am trezit acasă, brusc, departe de toți, căutând spațiu unde să pot încadra imaginea bine pe laptop pentru online. Mi-am luat încă două lămpi pentru extra lumină, am pus covorașul, lumânărele, bustul cu Buddha, pernuțe, props, clopoței și boluri și așa a apărut și spațiul pentru yoga online at home. Așa a și rămas de atunci. A doua cameră din casă este jumătate yoga space, jumătate work from home space + atelier de handmade :).

Ți-a fost greu să te adaptezi ?

La început da, mai ales la nivel psihic. Apoi mi-a fost un pic greu să mă adaptez tehnic. Mă blocam în: “Oare se aude bine? Am încadrat bine spațiul? Dar luminozitatea o fi bună?” M-am ajustat, am testat, am schimbat, până s-a creat un echilibru și cu tehnologia.

În paralel, la Activero, unul dintre studiourile la care predam clase offline, echipa s-a adaptat foarte bine să facem trecerea în online, profi și rapid, a tuturor claselor pe care le aveam la ei. A fost ciudat apoi să predau la studio în fața unor camere de filmat și nu în fața oamenilor. Pe lângă ele s-au adăugat reflectoare, microfonul lavalieră și multe emoții în fața a ceva cu totul nou. Toate au cerut resurse pe care nu știam că le aveam. Am fugit mult timp de genul ăsta de expunere și iată că Universul m-a scos din zona de confort. Unde mai pui că, pe fundal, eram afectată la fel că toată lumea de impactul pandemiei și cred că am lucrat cu mine mai mult ca niciodată în perioada aceea de început, să rămân stabilă, să îmi amintesc să take it one breath at a time. Au ieșit clase foarte frumoase și am făcut echipă excelentă împreună. Sunt etern recunoscătoare pentru asta.

Ce e diferit la yoga online față de practica în persoană ?

Diferența majoră este că discursul și indicațiile pentru intrarea în posturi au devenit mai bogate, mai detaliate, mai complexe, să mă asigur că omul de acasă nu se accidentează și că își aliniază bine asana, având în vedere că nu îl pot corecta/ajusta fizic. Cuvintele au devenit mai șlefuite și alese cu mai multă grijă și atenție. Copywriter-ul din mine s-a pus pe treabă și a dedicat un caiet întreg, drept bază, unde a scris zeci de de clase astfel, să îi ofere stabilitate și coerență.

Cum te simți când predai yoga online față de predarea în studio?

Mă simt un pic mai deconectată de oameni. Ca profesor există o neputință atunci când nu poți pune mâna să ajustezi, să arăți exact cum se face, atunci când omul poate nu e conectat pe deplin cu corpul său și nu conștientizează de la început detalii de aliniament importante. Dincolo de asta, deși am fost sceptică la început, energia ajunge la oameni frumos și ajută unde ei au nevoie. Tot ce ține de meditație, paranayama și relaxare ghidată cred că ajunge la fel la ei. Și este foarte rewarding să aud că le-a fost benefică practica, la fel ca una offline. Și e tot ce contează pentru mine, să aud că omul a plecat de la clasă mai bine decât a venit.

Crezi că vei continua să predai online și după ce nu vom mai fi nevoiți să facem asta ?

Dacă oamenii se arată încă doritori să facă asta cu mine online, bineințeles.
Recunosc că prefer energia unui grup în carne și oase, dar m-a convins
și online-ul că energia ajunge unde trebuie și că pe oameni îi ajută. Și nu îi ajută
doar pe ei, mă ajută și pe mine să pot face asta pentru ei. 🙂