#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Silviu Constantinescu

aug. 1, 2021

Invitatul săptămânii la #SuavHomeYoga, jurnalul nostru de yoga în pandemie, este Silviu Constantinescu, cunoscut în social media pentru #Handstands, pentru care pandemia a fost o ocazie de a preda mai multor practicanţi şi de a scoate partea materială din relaţia cu studenţii săi.

 

A trecut un an si jumătate de la primul lockdown. Poți să ne povestești pe scurt cum s-a schimbat activitatea ta de predat yoga în această perioadă față de cea dinainte ?

Un an și jumătate! Ce repede a trecut. Parcă mai ieri scoteam primul pachet de drojdie din congelator. Activitatea de predat s-a schimbat foarte mult, adică a dispărut studioul și a apărut Zoom-ul. Înainte de pandemie aveam câteva clase la Studioul Universul (care între timp s-a și închis din păcate) și câteva clase private, acum am câteva clase pe Zoom și în continuare câteva clase private. Ca volum de clase acum predau mai multe și cu prezență mai mare, deci n-aș putea spune că a fost cel mai rău lucru posibil din punctul ăsta de vedere, pentru că așa au ajuns la mine mai mulți oameni.

Ți-a fost greu să te adaptezi ?

Nu mi-a fost așa greu, eu și înainte de pandemie practicam și predam online, deci pot să spun că mi s-a și potrivit într-un fel. Oamenii au fost deschiși și au dorit să practice în continuare, indiferent de mediu. Eu am început să practic yoga doar online și am tot făcut-o cam 2 ani, deci aș putea zice că știam cât de cât cu ce se mănâncă, pentru că fusesem mult timp în locul studentului care practică online.

În primul lockdown, ca să nu pierd timpul, am filmat un challenge de 30 de zile pe care l-am urcat pe Youtube și l-am oferit tuturor. A avut un succes mai mare decât mă așteptam, mulți dintre cei care au parcurs cele 30 de zile au continuat să vină și pe Zoom după ce l-au terminat.

Ce e diferit la yoga online față de practica în persoană ?

E diferit faptul că nu mai simți prezența fizică, energia, respirația, dar cu timpul te adaptezi și începi să simți pulsul fără să fii lângă ei. Cel mai diferit și mai complicat este că nu mai poți să dai  ajustamentele fizice, care sunt atât de utile mai ales celor care sunt la început de drum.

Cum te simți când predai yoga online față de predarea în studio?

În mod cert mă simt mai singur. De asemenea mă simt neputincios atunci când realizez că, dacă eram lângă ei, aș fi putut explica mai bine unele posturi.

Cum te-a influențat sau schimbat pandemia pe tine ca profesor?

M-a schimbat destul de mult. În primul rând am reușit să scot partea materială din relația cu studenții mei. Deoarece cheltuielile mele cu clasele online sunt aproape de zero, am luat decizia să nu impun un tarif pentru clasele pe zoom și am adoptat modelul de donații, fără să impun un tarif minim. Astfel am descoperit că sunt destule persoane care își doresc să practice sau să înceapă, dar nu își permit, de aceea, dacă cineva dorește să vină  la clasele mele online nu va afla contul de donații decât după ce participă o perioadă mai lungă.  Mi se pare că partea materială poate influența destul de mult relația student-profesor. Sunt oameni care își doresc foarte mult să practice zilnic, dar nu își permit, iar asta pe mine mă întristează cel mai mult. Pentru că banii nu ar trebui să ne oprească din a face ceva care ne aduce atâta bucurie și plăcere, iar eu sunt acolo să împărtășesc ce am învățat.

Acum, că s-au mai relaxat restricțiile, care sunt planurile tale legate de predarea practicii yoga?

Nu m-am gândit serios la asta. Nefiind meseria mea principală, nu am un plan pe termen lung. Am un grup minunat de oameni care au început cu mine și cu care voi continua să predau atâta timp cât vor dori să facă asta cu mine. Cea mai mare împlinire a mea este atunci când îi văd pe ei că se simt bine și că evoluează în practica lor. De asemenea, scopul meu este  ca fiecare student de-ai mei să poată să practice și singur oricând, oriunde.

Voi continua să predau online, dar și în parcuri sau studiouri. De asemenea, am în plan să organizez niște workshops de Handstand și Arm Balances.

Vei continua să predai online și după ce nu vom mai fi nevoiți să facem asta ?

În mod cert, da. Am studenți din toată țara și aceasta este singura modalitate de a practica împreună cu ei.

La final aș dori să reamintesc faptul că clasele pe care le țin eu pe Zoom nu sunt condiționate de un tarif, deci invit pe oricine dorește să participe, să îmi scrie.