#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Maria Irimescu

apr. 29, 2021

Reluăm seria #SuavHomeYoga la un an de la începutul pandemiei de COVID în România, care a schimbat, printre altele, şi modul în care practicăm yoga.

Maria Irimescu este profesoară de yoga şi fondatoarea studioului Divine Flow Yoga Center.

 

 

A trecut un an de la primul lockdown. Poți să ne povestești cum s-a schimbat activitatea ta de profesor și a studioului în această perioadă față de cea dinainte ?

Anul trecut pe vremea asta predam la un alt studio de yoga, iar Divine Flow Yoga Center încă nu exista. La începutul primului lockdown, la fel ca toți ceilalți profesori, am trecut la clasele online și am început să filmez clase și pentru Youtube. Din păcate, după câteva luni de carantină, studioul la care predam s-a închis, iar pe parcursul verii mi-am mutat clasele în parc și am organizat un retreat. Pe parcursul verii am cochetat cu ideea de a-mi deschide propriul studio și, pentru că am găsit spațiul perfect, am decis ca în toamnă să fac acest pas. Prin urmare, studioul meu a luat naștere în mijlocul pandemiei, într-un moment în care toate celelalte studiouri de yoga erau închise. Pot spune că am trecut prin multe schimbări în ultimul an.

Ți-a fost greu să te adaptezi ?

Nu, nu mi-a fost greu. Capacitatea de adaptare constantă la provocările pe care viața ți le aduce în cale este una dintre calitățile de preț ale unui yoghin. Eu iubesc adaptarea pentru că întotdeauna aduce elemente noi și sunt oarecum dependentă de nou în viața mea. Tot timpul fac ceva nou sau pentru prima dată; de fapt, nu prea funcționez bine atunci când lucrurile nu se schimbă cu nimic și intru în rutină.
Ce mi s-a părut greu de manageriat este incertitudinea care umbrea toate planurile. Niciodată nu știai dacă planul tău va putea fi dus la bun sfârșit sau nu. Provocarea a fost să am încredere necondiționată în cursul vieții, în mine că pot reuși și în Divin că este întotdeauna acolo să îmi susțină procesul de dezvoltare. Chiar și atunci când planurile nu mi-au ieșit (și au fost foarte multe), tot am avut multe de învățat și am avut șansa să mă dezvolt și să mă cunosc.

Îmi închipui că pentru studio a fost și mai complicat, cu modificările bruște ale regulilor privind sălile de sport. Multe studiouri au abandonat lupta și s-au închis. Voi cum ați reușit să rămâneți « în picioare » ?

Divine Flow Yoga Center și-a deschis porțile pentru prima dată în luna octombrie 2020. Până acum, în aprilie 2021, nu am fost închiși. Când am deschis, am deschis direct aplicând regulile anti-COVID privind sălile de sport. Nici nu știu cum era înainte, deci nu au fost multe schimbări, dar au fost mult mai multe provocări.
Un aspect care m-a ajutat să țin studioul deschis până acum este faptul că spațiul DFYC este potrivit și echipat pentru numeroase tipuri de evenimente și astfel am putut folosi spațiul în numeroase scopuri și nu doar pentru clase de yoga. Dacă nu exista acest aspect, cu siguranță nu aș fi putut să continui să țin centrul deschis.

Ce e diferit la yoga online față de practica în persoană ?

Practica online cred că este o provocare mult mai mare pentru clienți, decât pentru profesori, deoarece ești forțat să fii mult mai prezent. Ca și client, ești în casa ta, probabil cu alți membri ai familiei în casă, nu ai un profesor care să te corecteze și să te observe, și prin urmare atenția, capacitatea de concentrare și dorința de a lucra cu tine însuți trebuie să fie mult mai mari.
Ca profesor, evident că trebuie să îți reorganizezi discursul, să dai mult mai multe indicații fizice și eu cel puțin evit posturile complexe, pentru că le consider periculoase în acest context.
Practica online te separă și te obligă să fii și mai mult doar tu cu tine. Poți lua asta ca pe o povară sau ca pe o provocare.

Cum te simți când predai yoga online față de predarea în studio?

Mă simt parțial deconectată. Predarea în studio îți oferă șansa conexiunii directe cu practicanții și comunitatea ta. Și virusul ăsta asta a făcut în principal – ne-a deconectat, ne-a separat. Și continuă să o facă. Însă consider că invitația acestei situații este faptul că trebuie să deschidem ochii și să vedem că, oricât de separați fizic părem că suntem, de fapt nu este deloc așa, ci toți suntem interconectați și ceea ce îl afectează pe unul, îi afectează pe restul. Separarea este doar o iluzie.

Crezi că vei continua să predai online și după ce nu vom mai fi nevoiți să facem asta ?

Dacă va exista cerere pentru clase online, cu siguranță voi continua să fac asta. Atâta timp cât doresc să dau mai departe cunoștințele mele și să ajut oameni, găsesc irelevant canalul prin care o fac.