#SuavHomeYoga – yoga în vremea coronavirusului – Alice Rosentzweig

apr. 14, 2021

 Reluăm seria #SuavHomeYoga la un an de la începutul pandemiei de COVID în România, care a schimbat, printre altele, şi modul în care practicăm yoga.

Alice Rosentzweig este unul dintre puţinii profesori acreditaţi Strala yoga din România.

 

 

A trecut un an de la primul lockdown. Poți să ne povestești pe scurt cum s-a schimbat activitatea ta de predat yoga în această perioadă față de cea de dinainte ?

Mie tot nu-mi vine să cred că a trecut un an de la primul lockdown și că tot încercăm să jonglăm cu soluții și idei pentru a ne adapta situației.
Sincer am primit ideea de a preda online cu brațele deschise și am luat-o ca pe un semn de a mă concentra mai mult pe activitatea mea online. Aveam în cap ideea de a-mi crește canalul de youtube, dar tot timpul găseam motive de amânare. Și faptul că nu mai sunt atât de mult pe drumuri mă încântă teribil de mult. Sunt mult mai relaxată când știu că nu trebuie să ies de acasă pentru a ajunge la timp la vreun studio prin oraș, sau la vreun client acasă. Mai am câteva ore păstrate într-un spațiu fizic, dar mult mai puține și cu mult mai puțini oameni. Cred că lucrul pe care l-am acceptat cel mai greu și care mi-a rănit cel mai mult egoul a fost numărul mai mic de participanți la clasele de la studio. De la o sală plină de oameni, am ajuns să am câteva salteluțe răsfirate prin sală. Asta cred că m-a afectat cel mai mult. Dar partea bună este că am învățat multe în ultimul an ca instructor dar și ca practicant. Am avut și mai mult timp pentru mine și am progresat și în practica mea de yoga, am avut timp să lucrez cu mine în anumite blocaje mentale, ceea ce este minunat. Ador să lucrez cu mine și să caut soluții noi de a învăța să trăiesc mai armonios în mintea și corpul meu.

Ți-a fost greu să te adaptezi ?

Deloc. Din contră, am îmbrățișat din prima ideea de a preda clase de yoga online. Aveam deja o cameră din casă transformată într-un yoga room și pentru orele online a trebuit doar să-mi iau o lavalieră și niște lumini.

Ce e diferit la yoga online față de practica în persoană ?

Cred că dezavantajul cel mai mare este că nu poți fi lângă participant pentru a-i vedea practica în detaliu. Dar am încredere în cursanții mei că se mișcă în acord cu limitele lor fizice. Constant le reamintesc pe perioada clasei să nu apeleze la forța fizică pentru a ajunge într-o postură și să lase respirația să-i ghideze. Astfel se vor mișca tot timpul în armonie cu întreaga lor ființă, oferindu-le încrederea că se află în locul potrivit, fără să se accidenteze.

Cum te simți când predai yoga online fața de predarea în studio?

Câteodată mă simt ciudat pentru că vorbesc mult singură la mine în cameră :), dar încerc să păstrez pe cât de mult posibil contactul vizual cu ecranul, pentru a vedea dacă participanții înțeleg instrucțiunile mele. De asemenea, simt să dau mai multe indicații ca la studio, pentru că unii oameni participă de pe telefon și este posibil să nu observe detalii importante din aliniamentul posturii. Și practic mult mai mult ca în studio. Când predau fizic, mă plimb mult printre oameni, dar online mai mult practic odată cu participanții.

Crezi că vei continua să predai online și după ce nu vom mai fi nevoiți să facem asta ?

Cu siguranță am deschis o nouă ușă în cariera mea de instructor de yoga. Cu unii clienți este foarte posibil să continuăm în acest mod și după pandemie. Având un program foarte încărcat, le este mult mai ușor să ajungă la clasele online. Observ o mică reticență din partea românilor față de orele online, dar poate pentru că nu au încredere în practica lor și încă nu au înțeles că își pot transforma un colț din casă într-un spațiu dedicat practicii, în care să reușească să se detașeze de cotidian.
În camera mea de yoga mi-am așezat câteva cristale, îmi place să aprind puțină salvie înainte de practică, am câteva perne așezate lângă saltea, pe care le folosec atunci când vreau să stau mai comod în diferite posturi. Am adunat într-un loc tot ce am considerat că-mi va susține practica mea de yoga. Bine, eu mă entuziasmez teribil când vine vorba de ritualuri sau de crearea unui spațiu intim.
Ideea este să-ți oferi un mic spațiu în care să poți să te interiorizezi. Pentru că, până la urmă, despre asta este vorba în yoga, să-ți aduci atenția în interiorul tău pentru a învăța să te cunoști mai bine, să te accepți și să te iubești indiferent de circumstanțele în care te afli.