#Suav Yoga | povești despre yoga și orice ne face bine – Andreea Aradits

iun. 14, 2022

Proiectul Suav(Home)Yoga, care a început ca un jurnal de pandemie, a evoluat subtil. Am început să ne uităm mai mult spre prezent şi viitor decât spre trecut. Am vorbit cu invitaţii noştri şi despre alte practici care ne ajută să fim mai bine, în afară de yoga. Aceasta este povestea Andreei Aradits, a cărei pasiune pentru Ashtanga yoga este molipsitoare.

 

Recunosc deschis că la începutul pandemiei m-am bucurat să am în sfârșit timp pentru mine :). Asta a însemnat practică în liniște și tihnă, somn, mese așezate, ceai, soare în curte, timp pentru studiu… de toate.

În scurt timp, însă, am simțit că trebuie să ajut cumva, să împart ce știu, ce mă ajută, așa că am făcut o clasă de Ashtanga online, pe Zoom, pe care o țin în continuare. M-am conectat cu oameni minunați, unii pe care i-am cunoscut live la studio, alții noi, alții plecați în alte țări, care nu ar fi putut să practice altfel.

Ashtanga este în principiu o practică solitară, deși energia de grup ajută mult (atunci când poate exista), dar se poate practica și individual, acasă. Pentru profesor, Zoom-ul e de ajutor – îți oferă o altă perspectivă asupra practicii participanților, alt unghi, vezi posturile altfel și poți fi mult mai atent la detalii care poate îți scapă atunci când ești la clasă și ajustezi. E adevărat că ajustările nu pot fi decât verbale în online, dar au și ele utilitatea lor. Persoane care au început această practică în pandemie și au practicat exclusiv online o perioadă au progresat vizibil, au simțit ce înseamnă practica și pot face acum posturi complexe precum Sirsasana (headstand) fără probleme. Dar da, aș minți dacă nu aș recunoaște că mi-a lipsit energia din timpul practicii de la clasă. Și mă bucur tare să o regăsesc acum.

Într-adevăr, granițele au dispărut în timpul pandemiei și am avut ocazia unică să fac o serie de cursuri extrem de utile cu profesori cu care doar visam să studiez. Mă bucur că am investit timp și finanțe în direcția asta.
Cumva, faptul că aceste oportunități au existat au făcut pandemia să treacă mai ușor.

Practica mea personală? Este ne-negociabilă, este primul lucru pe care îl fac. Acolo mă contectez cu mine, văd cum mă simt, cum am resimțit ziua precendentă, care va fi nivelul de energie în ziua respectivă, ce trebuie să fac. Este o lecție extrem de importantă, în fiecare zi. Fiecare postură este o lecție în sine, fiecare practică este o lecție în sine din care mă asigur că învăț și pe care o împărtășesc la clasă. Nu poți preda Ashtanga Yoga dacă nu ai o practică regulată, constantă și consecventă pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru că experiența zilnică este unul dintre cei mai importanți profesori.
Și asta fac eu ca profesor pentru cei care aleg să practice cu mine, așa mă pregătesc, practicând cât pot de serios zilnic. În plus, studiez filozofia din spatele practicii și încerc să respect tradiția Ashtanga Yoga, să o aplic și să o transmit mai departe. Este o resursă unică, de neprețuit pentru mine.

Cum faci să ai o practică zilnică? Simplu. Îți propui asta și nu te abați de la plan. Sigur, e posibil ca la început să existe zile în care practica efectiv să nu aibă loc în program, dar pe măsură ce avansezi și perseverezi, îți va fi imposibil să nu o faci. Important e să nu renunți. Nu s-a întâmplat azi? Nu-i nimic, asigură-te că mâine nu ratezi. Te asigur că după o perioadă îți va lipsi așa cum ți-ar lipsi spălatul de dinți de dimineață, dacă nu l-ai putea face. Vei face loc practicii în viața ta pentru că vei simți beneficiile pe propria piele și în propria minte. Și vrei să știi un secret? E mult mai ușoară practica dacă e zilnică sau regulată, de minimum 2-3 ori pe săptămână.

Yoga online vs. yoga la studio? Și yoga online, și yoga la studio au locul lor în lume. Sigur că ideal e să practici la studio, să primești ajustări “în persoană”, aceasta este metoda tradițională transmisă din generație în generație, dar dacă nu e posibil, mai bine online decât deloc. Programul claselor te ajută să nu ratezi practica și energia colegilor îți dă energie să mergi mai departe.

Retreat-ul are un mare avantaj: acela că poți experimenta o viață de “ashtangi”/yogi pe percursul mai multor zile la rând, cu oameni care au același interes și împărtășesc aceeași pasiune. Și este într-adevăr o experiență unică. Intenționez să organizez un retreat vara aceasta, cel mai probabil în luna august. Înainte să plec din nou în India :).

Planurile mele de viitor sunt practică, practică, teorie, practică. Iubesc practica de Ashtanga yoga și tot ce se întâmplă în viața mea datorită și din cauza ei. În tradiția noastră avem un motto: “Practice and all is coming”. Așa a spus fondatorul practicii de Ashtanga, Sri K. Pattabhi Jois, așa facem. Și crede-mă, se întâmplă lucruri la care nu te aștepți.
Onward!