#Suav Yoga | povești despre yoga și orice ne face bine – Valentina Avram

Aug 15, 2022

Proiectul Suav(Home)Yoga, care a început ca un jurnal de pandemie, a evoluat subtil. Am început să ne uităm mai mult spre prezent şi viitor decât spre trecut. Am vorbit cu invitaţii noştri şi despre alte practici care ne ajută să fim mai bine, în afară de yoga. Aceasta este povestea Valentinei Avram, a cărei poveste cu yoga a început cu un curs intensiv de profesor de yoga.

 

Drumul tău cu yoga a început, aș zice, curajos și neconvențional, direct cu un curs intensiv de profesor de yoga. Cum de te-ai decis să începi cu nivelul avansat?

Personal, m-am observat în timp ce amenajam grădina cum îmi scârțâie încheieturile și înțepenesc. Și, cum pentru mine vârsta e doar o simplă numărătoare în care consider că aduni înțelepciune prin cunoștințele acumulate, nu am dat vina pe ea și am realizat că, dacă nu fac ceva cu mine, nu are cine altcineva să mă ajute. La momentul respectiv eram în căutare, meditația făcând parte deja din programul meu. Posibil cu ajutorul ei sau pur și simplu de acolo de undeva, mi-a venit și răspunsul “OK, te simți bine când plutești și e liniște, dar cu corpul cum rămâne? Yoga te-ar ajuta.” Nu am mai stat pe gânduri, am luat telefonul, am butonat netul și am găsit acest minunat curs. Am sunat și am întrebat dacă este și pentru persoanele care nu au practicat niciodată și m-am înscris, fără să stau să mă gândesc ce și cum va fi.

A avut pandemia un rol în această poveste?

Da, pentru mine a fost ca mănușa care m-a protejat de ger. Tocmai ce ne mutasem la casă cu câteva luni înainte, iar în primăvară, când a început pandemia, eu m-am bucurat că am timp să îmi amenajez grădina. Și, ca totul să fie perfect, tot pur și simplu de acolo de undeva, am primit și timpul de a sta cu mine pe care mi-l doream atât de mult. Pentru mine, pandemia a fost răspunsul la tot ce simțeam.

Cum a fost cursul de yoga? Care au fost provocările cele mai mari pentru tine?

Ooo, ca orice lucru minunat care pare greu, dar pe care reușind să îl duci până la capăt, nu poți exprima în cuvinte bucuria simțită.
Am început cursul cu mult entuziasm, alături de o grupă minunată de fete, însă după primul modul a venit și prima provocare. Personal luasem decizia de a nu mă vaccina, iar la modulul al 2-lea nu am putut participa fizic. Am încercat să văd dacă merge și online și după aproximativ o oră am închis simțind o stare profundă de deznădejde. Începusem să mă gândesc că poate nu e pentru mine, asta e…. dar totuși după ce a trecut furtuna, mi-am spus că dacă e să continui, cu siguranță asta se va întâmpla și am lăsat lucrurile să curgă. A urmat și al 3-lea modul, unde s-a repetat povestea, doar că atunci mi-am spus că e necesar să iau o decizie. Așa că am vorbit cu fetele și m-am transferat la altă grupă minunată, astfel că din ianuarie am reluat cursul, cu multe emoții la pachet. A urmat provocarea de a ieși și a vorbi în față, moment în care îmi venea să fug. Și pentru faptul că nu am fugit, țin să le mulțumesc din suflet instructorilor și colegelor, pentru susținere și încurajare. Recunosc că nu am reușit să depășesc în totalitate acest trac, dar până la finalul cursului clar s-a îmbunătățit. Și nu, nu s-a terminat aici, a mai urmat o provocare. După ultimul modul mă întrebam cum fac eu filmarea și ce fac cu toate informațiile care zburdau la mine în cap. Tot cu susținerea colegelor, am reușit să realizez filmarea, dar am amânat examentul, pentru că nu simțeam că am integrat toată informația. Am dat examenul singură, la o lună după colegele mele, când tot nu simțeam că stăpânesc toată informația, dar am REUȘIT…
Mulțumesc mie cea de la început, pentru susținerea de a ajunge cea de la final.

Cum te-a transformat cursul ? Atât în ce privește practica, dar și la nivel personal, fizic, psihic, emoțional…

La acel moment am decis să fac cursul doar pentru mine, pentru partea fizică a mea, celelalte considerând atunci că sunt bine.
În timpul cursului, într-adevăr mă simțeam din ce în ce mai bine fizic, dar s-a aprofundat și starea meditativă și s-au așezat mult mai comod și emoțiile. Am acumulat ceea ce eu (în întregime) aveam nevoie, crescând cu mult starea de bine.
Am mai urcat o treaptă frumoasă din drumul meu.

Pentru orice profesor este important să fie mai întâi el/ ea bine, că să poată face bine practicanţilor săi. Ce faci tu că să fii bine (cum arată practica ta personală)?

Fac ce simt atunci când simt. Încep cu meditația și, câteodată, închei după. Acord atenție încălzirii, fac cel puțin o rundă de Salutul Soarelui și, cel mai des, posturi de echilibru în care îmi place să stau cât mai mult. Nimic special, doar ce simt.

Ştim că este important să avem grijă de noi şi să practicăm continuu. Dar oare ai un truc care să te ajute să îţi ridici energia şi starea de bine rapid, dacă ai nevoie ? Ai vrea să ni-l împărtăşeşti?

Cu siguranță toți avem cate un truc, care pentru mine se traduce prin ceva ce te face să zâmbești, care îți creează acea stare de bine. Personal muzica latino mă activează atunci când o fredonez și, dacă este loc (mai puțin în mașină), dansez. Atunci când dansez, zboară gândurile și mă simt liberă, astfel fiind și una din formele meditative practicate.

Ce planuri de viitor ai, în legătură cu yoga?

Personal am renunțat la a-mi mai face planuri de câțiva ani buni. Pentru mine planurile nu funcționează, doar îmi imaginez dorințele împlinite și stiu că va sosi acel moment. În momentul ăsta fac conexiuni între toate informațiile adunate de la curs și din afară, pentru a transmite mai departe ceea ce pentru mine a funcționat, într-o formă cât mai simplă și mai clară.
Prefer abordarea unu la unu, pentru a crea siguranță cursantului, astfel încurajându-l să se deschidă și să beneficieze cu adevărat de practică.

Ar fi ceva relevant de spus și care nu se regăsește în întrebări?

Simt să spun că oricine, oricând, oriunde își poate realiza visul, fiecare în ritmului lui.
Și mai vreau să vă mulțumesc pentru admirabila idee pe care ați pus-o în practică, de a împărtăși cu toții lucruri minunate care să aprindă focul și în cei care încă mai au dubii.

NAMASTE