#Suav Yoga | povești despre yoga și orice ne face bine – Alexandra Tudoran

Aug 1, 2022

Proiectul Suav(Home)Yoga, care a început ca un jurnal de pandemie, a evoluat subtil. Am început să ne uităm mai mult spre prezent şi viitor decât spre trecut. Am vorbit cu invitaţii noştri şi despre alte practici care ne ajută să fim mai bine, în afară de yoga. Aceasta este povestea Aexandrei Tudoran, profesoară de yoga și antrenor personal.

Povestește-ne, pe scurt, drumul tău cu yoga, de la antrenor personal, la practicant de yoga și apoi la profesor de yoga.

Cele două călătorii – a deveni antrenor personal și practicant de yoga – s-au împletit cumva ca într-un cântec care mă chema către acest drum. Universul mi-a scos în cale oameni care m-au ghidat cu experiență și pasiune.
Am ajuns să le studiez/ practic împreună și a fost începutul călătoriei către mine. În acea perioadă eram precum un naufragiat care își pierduse speranța bărcii de salvare.
Îmi amintesc și acum prima clasă de yoga la care am participat când corpul, mintea și spiritul meu s-au armonizat atât de frumos și piesele de puzzle pe care le împrăștiasem începeau să se reunească, creând o simbioză perfectă.
Decizia de a mă transforma din practicant în profesor de yoga se datorează efectelor resimțite în cei 2 ani de practică. De asemenea, vine din pasiunea mea de a împărtăși starea de pace, armonie și de a dărui ceea ce și eu am primit, de a-i inspira pe oameni să vadă în ei ceea ce eu vedeam.

A avut pandemia un rol în această poveste? A schimbat ceva în călătoria ta? Ce anume?

Pandemia a fost punctul de conexiune între ceea ce este cu adevărat important și ceea ce eu credeam că este important.
A fost “big bang-ul” care m-a trezit și a venit cu un nivel de conștientizare puternic asupra percepției despre tot ce știam. Din fericire, sunt un călător-antevasin (conform astrologului și numerologului meu), mă adaptez cu ușurință la tot ce este nou și mi-a fost cumva benefică această rupere de ritm.
În călătoria mea, în timpul pandemiei, am transformat un om introvertit într-o sursă de inspirație. Am petrecut mult timp cu mine și am observat toate temerile, toate emoțiile și toate trăirile, toată agresiunea față de mine și de tot ce mă înconjura.
Pandemia și practica de yoga (deoarece aveam timp pentru mine) a fost perioadă care mi-a transformat complet viața, lăsând în urmă o persoană care nu știa să se iubească și transformându-mă într-un alt om.

Dar cursul de Teacher Training pe care l-ai încheiat acum câteva luni?

Cursul de Teacher Training mi-a oferit prilejul de a vedea și simți transformarea la un nivel superior. Am decis instinctual să urmez cursul organizat de Fitness Scandinavia unde am descoperit alături de oameni minunați (atât profesori, cât și colege) cât de magică este conexiunea dintre oameni când au un scop comun. Am învățat atât de multe despre mine și despre ceilalți și consider că a fost o experiență care m-a îndreptat spre a oferi și celor din jur o parte din ce am trăit pe parcursul acestui curs. Drumul parcurs în această călătorie a fost unul al conștientizării, a fost o treaptă pe care am urcat-o cu ochii larg deschiși către un nou orizont.

Povestește-ne despre proiectele tale actuale, cu yoga sau cu orice ne face bine, și despre viziunea ta în privința stării de bine.

Ne-ar trebui un workshop pe această temă a stării de bine.
În prezent predau clase de yoga la Divine Flow YOGA CENTER (este un centru cu o vibrație foarte înaltă de care m-am simțit atrasă din momentul în care am pășit prima dată) și, de asemenea, sunt antrenor personal.
Abordarea personală vine din studiu continuu, intuiție, din a vedea ce oamenii au nevoie, din a anticipa și a simți vibrația oamenilor cu care colaborez.
În antrenamentele personale, în urma informațiilor pe care le „colecționez” despre fiecare om în parte, decid și pun în practică cea mai bună formă de antrenament pentru starea actuală a persoanei (întotdeauna am un plan B).
Altă abordare pe care o folosesc este cea a antrenamentelor femeilor (diferite față de cele ale bărbaților), care variază în funcție de perioada menstruală.
Această abordare o folosesc și în timpul claselor/sesiunilor de yoga.
Starea de bine este un spațiu infinit ce se află în interiorul nostru, ne hrănește și ne umple rezervorul afecțiunii, oferindu-ne pace.
Această stare se numește a trăi în momentul prezent și a te bucura de fiecare experiență și, nu în ultimul rând, să trăiești mereu cu zâmbetul pe buze.

Pentru orice profesor este important să fie mai întâi el/ ea bine, că să poată face bine practicanţilor săi. Ce faci tu că să fii bine (cum arată practica ta personală)?

Am învățat să mă iubesc, să îmi ofer timp și să dăruiesc mai mult decât primesc.
Venind dintr-o energie puternic yang (masculină), am reînvățat să fiu femeie și să reechilibrez cele două energii.
În practica personală folosesc și mă regăsesc în această perioadă în yin yoga și flow.
Este precum un sunet pe care îl urmăresc în timpul practicii, care îmi spune că sunt acasă.
Lucrez cu starea mea de bine continuu, prin terapie, meditație (vipassana), acupunctură, masaj, dans, TRE (tension release exercise), petrec timp în natură, unde mă pot conecta cu tot ce mă înconjoară, înot, am descoperit terapia de grounding (instinctiv am parcurs un traseu montan cu picioarele goale).
În rest, stau în poziția de observator al stărilor emoționale, fizice și mentale .

Ştim că este important să avem grijă de noi şi să practicăm continuu. Dar oare ai un truc care să te ajute să îţi ridici energia şi starea de bine rapid, dacă ai nevoie ? Ai vrea să ni-l împărtăşeşti?

Întotdeauna mă întorc către respirație.
Pentru a-mi energiza corpul folosesc tehnica Kapalabhati (respirația de foc), îmi plac senzațiile pe care le crează această tehnică în corp și mă ajută în starea de mindfulness.
Iar pentru starea de bine folosesc tehnica celor 10 respirații conștiente cu mantra “Mă iubesc exact așa cum sunt în acest moment”.

Ar fi ceva relevant de spus și care nu se regăsește în întrebări ?

Dacă mai mulți oameni ar practica yoga, meditație și reconectarea cu sinele, lumea ar descoperi că EDEN-ul este deja aici.
Yoga nu este despre ceilalți sau ce ai auzit de la alte persoane, yoga este întâlnire cu tine în cea mai pură formă.
Sunt recunoscătoare că mi-am urmat chemarea către yoga și, de asemenea, că am parcurs și parcurg această călătorie alături de oameni extraordinari care mă inspiră în fiecare moment.

Here and NOW !
Namaste.
Alexandra Tudoran