#Suav Yoga | povești despre yoga și orice ne face bine – Monica Filip

Aug 8, 2022

Proiectul Suav(Home)Yoga, care a început ca un jurnal de pandemie, a evoluat subtil. Am început să ne uităm mai mult spre prezent şi viitor decât spre trecut. Am vorbit cu invitaţii noştri şi despre alte practici care ne ajută să fim mai bine, în afară de yoga. Aceasta este povestea Monicăi Filip, fondatoarea Yoga by Monica Filip, o profesoară de yoga pasionată de călătorii, pentru care India este masca sa de oxigen.

 

Mulțumesc frumos pentru invitația de a-mi folosi vocea, sunt sigură că ne ajută pe toți să ne cunoaștem și recunoaștem trăirile prin experiențele yoga.

Cred că pandemia ne-a arătat că lucrurile nu s-au rezolvat niciodată căutând răspunsuri în afară și ieșind mereu pe ușă. Că rezolvarea oricărei situații există tot în noi și am fost forțați să nu avem unde să ne mai ducem. Cred că celor care praticau deja yoga și meditațiile, fiind deja OK cu propria companie, le-a fost mai ușor. Nu mi-a fost atât de greu din acest punct de vedere.

Pandemia ne-a arătat să fim mai recunoscători pentru ce nu am apreciat că aveam deja până la acea vreme și ne-a făcut să căutăm și partea bună a lucrurilor într-o mare de negativitate. Ca exemplu, personal m-am bucurat nespus să am alături în practica online studenți dragi care părăsiseră țara de câțiva ani și doar așa ne-am revăzut și practicat din nou împreună :).
Desigur că mi-a lipsit conexiunea directă a claselor de studio și a retreat-urilor, însă pandemia ne-a legat și mai mult, ne-a făcut să ne simțim mai puțin singuri și debusolați.

**
Care a fost cea mai intensă experienţă (întâmplare) legată de yoga în pandemie şi cum ai gestionat-o?

Însăși vestea că se închid granițele, fără a ști grandoarea a ceea ce urmează, a fost un șoc pentru mine! De ce? Pentru că urma să plec în India în 2 zile, o plecare mult așteptată de mai bine de jumătate de an cu un retreat de yoga. Grup format, fetele pregătite, bagajele făcute și, chiar înainte de data plecării, s-a închis totul. Dincolo de munca de pregătire din spatele evenimentului, trebuie înțeles că pentru mine India este masca mea de oxigen.
Un timp de respir în libertatea de a fi cine sunt.
Locul în care îmi încarc energia și de unde mă întorc cu atâta stare de bine de oferit tuturor.
Am simțit un colaps emoțional din care am revenit tot prin yoga – de această dată, la rugămintea comunității, prin online. Un lucru total nou și neobișnuit pentru mine.

Pentru orice profesor este important să fie mai întâi el/ ea bine, că să poată face bine practicanţilor săi. Ce faci tu ca să fii bine (cum arată practica ta personală)?

Eu am început invers, de pe postura în care nu eram bine cu mine în urma acestui șoc, dar din care am reușit să ies făcând altora un bine.
Timp de 5 săptămâni consecutive , fără zile de pauză, am oferit yoga online, gratuit, live pe facebook, atât începătorilor, cât și celor intermediari, iar duminicile erau rezervate pentru yoga cu copiii în familie, unde o aveam pe fiica mea ca parteneră :).
175 de ore de yoga, oferite din inimă, fără așteptări, doar din bucuria de a fi de folos. Toate acestea continuă să fie la dispoziția celor ce au nevoie, pe canalul meu de YouTube.

Cum te-a influențat pandemia pe tine ca profesor?

Și eu am vrut să văd ce poartă se deschide, acolo unde la începutul pandemiei mi s-a închis una.

Așadar am ieșit din zona de confort, cu clase live pe ecran, s-au creat niste legături extraordinare cu români din țară și din afară, cu care ne-am întâlnit apoi în retreat-urile de yoga, iar Programul Yoga At Home & On The Go astfel născut, continuă să crească de la lună la lună, cu clase de yoga și meditații LIVE, ajungând deja la ediția cu nr 29 ! 🙂

Oamenii au învățat că ține de ei, nu de un ecran, dacă vor să se conecteze la ghidajul meu și la ei și iată că o fac foarte bine, unii începând practica yoga chiar pentru prima oară în online, în pandemie.
Astfel, pandemia mi-a adus un boom de activitate, dezvoltându-mă mult personal, dar și pe canalele de social media, crescând organic, alături de oameni deschiși în a primi practica de 5000 de ani vechime.

Ştim că este important să avem grijă de noi şi să practicăm continuu. Dar oare ai un truc care să te ajute să îţi ridici energia şi starea de bine rapid, dacă ai nevoie ? Ai vrea să ni-l împărtăşeşti?

Îmi place să creez o atmosferă cu muzică ambientală, iar un bețișor parfumat adus din India mă resetează automat :).

Tu organizezi multe retreat-uri de yoga, în țară și în străinătate. Ai observat vreo diferenţă între retreat-urile de acum şi cele din pandemie? Mă refer la aspecte precum atitudinea participanţilor, provocări organizatorice etc.

Am observat că oamenii care au deschidere către yoga și căutau și înainte detașarea în natură sunt și au rămas mai pozitivi.
Cei ce vin în retreat-uri cu mine sunt oameni care au deja deprins exercițiul pozitivismului, nu pot fi manipulați de media și știu să vadă partea bună a lucrurilor.
Și oare unde se vede mai bine asta decât în sânul naturii cu practica yoga? Organizatoric am respectat regulile pandemiei, însă am observat că au venit de această dată oameni și mai hotărâți să fie în natură și în comunitate :).

Dacă ar fi să alegi lucrul cel mai important despre retreat-uri, care ar fi acela?

Aș vrea să le spun oamenilor care este cel mai important lucru în retreat-urile de yoga cu mine, dar mai întâi ce nu este important!

Nu este importantă experiența practicii, căci mulți își imaginează un boot camp de yoga riguros :). Clasele sunt blânde, aliniate pe structura participanților și sunt presărate cu multe drumeții, relaxare în băi termale, în funcție de bogăția zonei alese, la care adaug ritualuri de lună plină, lucrul personal cu jurnalul, terapie de suntele cu instrumente aduse din India, totul susținut într-o atmosferă prietenoasă. Mereu invit complet începătorii să descopere știința yoga în locuri aparte, retrase de comercial, așa cum am încheiat numeroase retreat-uri de yoga pregătite în proiectul Descoperă Romania cu Yoga by Monica Filip.

Dar, indiferent de locație, fie Romania, Portugalia, India, cel mai important este să ai o deschidere interioară. Din aceste călătorii cu yoga te întorci mai bogat pentru că înveți de fapt să trăiești mai bine cu tine și călătorești pentru suflet, nu doar pentru ochi. Așadar, retreat-urile mele de yoga se adresează doar persoanelor ce au deschidere către o descoperire interioară, nu doar exterioară.

Care sunt planurile tale pentru viitor?

Având călătoria în sânge chiar din Facultatea de Geografie, îmi place mult să descopăr noi locuri, să mă infuzez în locuri cu potențial înalt spiritual și să continui să practic ceea ce Yoga continuă să mă învețe, alături de oameni cu aceleași căutări, acasă sau în călătorii.