#Suav Yoga | povești despre yoga și orice ne face bine – Anna Berea

Aug 22, 2022

Proiectul Suav(Home)Yoga, care a început ca un jurnal de pandemie, a evoluat subtil. Am început să ne uităm mai mult spre prezent şi viitor decât spre trecut. Am vorbit cu invitaţii noştri şi despre alte practici care ne ajută să fim mai bine, în afară de yoga. Aceasta este povestea Annei Berea.

 

Povestește-ne, pe scurt, drumul tău cu yoga, de la practicant de yoga la profesor.

Drumul meu personal în această călătorie începe cu aproape 5 ani în urmă, când am primit o recomandare de carte de la cineva drag, și anume “Yoga Sutra”, Patanjali. Am cumpărat cartea și aflasem între timp că nu e genul ăla de carte motivațională și că este necesar să citești puțin câte puțin,  să reflectezi, să asimilezi. Pas cu pas. Cum spuneam, am cumpărat-o, am răsfoit-o, dar mi s-a părut tare grea și am abandonat. Patru ani mai târziu am primit  un telefon de la o persoană tare dragă care îmi propunea o clasă de yoga gratuită, dacă aș vrea să încerc. Am încercat, și acela fost un moment de “Aha!” pentru mine, nu am simțit deloc cum a trecut timpul. Iar momentul click-ului a venit când yoga teacher-ul nostru a spus într-un moment de tensiune “ce spune mintea ta acum, când ești în disconfort? Cum gestionezi starea de disconfort?”. După prima clasă am știut că vreau să fac yoga și după o săptămână mi-am căutat cursul de devenire yoga teacher.

A venit cu provocări la pachet, sigur că da, dar am avut un feeling de ,”asta vreau să fac” atât de puternic, că am găsit soluții la toate aceste provocări.

A avut pandemia un rol în această poveste ? A schimbat ceva în călătoria ta? Ce anume?

Pandemia nu a avut un anume rol pe partea asta; acum sunt multe clase accesibile de yoga online și salvezi cele două ore în trafic. Dar totuși sunt experiențe diferite, o clasă de yoga fizic și una online.

Dar acum, că mă gândesc din perspectiva asta, da, probabil că aș fi găsit mai multe scuze să nu merg la prima clasă dacă era fizică. Așa, fiind online, a fost mult mai lejer și m-am mobilizat mai repede.

Povestește-ne despre proiectele tale actuale, cu yoga sau cu orice ne face bine 😊.

Așadar în prezent am un program online provocator atât pentru mine, cât și pentru fetele cu care mă însoțesc pe drumul ăsta. Facem “Yoga la Răsărit” dimineață de la 6:00 la 7:00 în fiecare marți și joi. Constituim o disciplină sănătoasă, cu tehnici de respirație, posturi de yoga și o scurtă meditație.

E foarte faină practica, pare de neconceput, dar, dacă treci peste primele 10 minute de somn și lipsa chefului, efectele sunt magice.

Fac yoga vinerea la pontonul din parcul Floreasca, o yoga de relaxare și detensionare pentru începutul de weekend, iar sâmbătă la Speranței Studio fac de la 9 la 10 dimineață clasa pentru copiluți, “Yoghibu”. Asta se întâmplă în acest moment, vreau să încep clase de power yoga din septembrie și sunt în discuții cu asociația Anais care are ca scop protejarea și  apărarea femeilor care se confruntă cu abuzul sau violența în familie. Dorim să construim clase pentru femeile și fetele care sunt înscrise aici și să le oferim această practică ca un sprijin.

Tu predai “part-time”. Cum se leagă/ se influențează cu cealaltă/ celelalte activități profesionale?

Da, momentan fiind la început de drum, am nevoie să mă susțin financiar și încă îmi practic meseria de tehnician dentar. Nu m-am gândit încă cum se influențează una pe cealaltă, din partea de tehnică dentară sunt sigură că am luat structurarea și claritatea unor lucruri, înțeleg ce și cât de importantă este organizarea și programarea timpului.

Pentru orice profesor este important să fie mai întâi el/ ea bine, ca să poată face bine practicanţilor săi. Ce faci tu ca să fii bine (cum arată practica ta personală)?

Sunt de acord cu această afirmație, dar și profesorul are călătoria sa, și pentru el cursanți sunt maeștri. În tot timpul ăsta am avut și zile în care nu eram în cea mai bună stare și formă, dar am grijă să dorm suficient pentru mine adică minimum 7 ore , chiar dacă asta înseamnă să refuz anumite lucruri. Am grijă la ce mănânc, să nu mă îngreuneze, sau să îmi facă rău. Să fie pe cât de sănătos posibil. Am grijă la relațiile din jurul meu. Mă încarc mult când sunt cu oameni dragi și animăluțele mele de suflet.

Practica mea personală diferă de la stare la stare, am zile când vreau să mă provoc și fac o practică activă și dinamică și altele când doar mă întind pe roata de yoga, îmi pun muzică în urechi și mă relaxez complet.

Ştim că este important să avem grijă de noi şi să practicăm continuu. Dar oare ai un truc care să te ajute să îţi ridici energia şi starea de bine rapid, dacă ai nevoie ? Ai vrea să ni-l împărtăşeşti?

Nu știu trucuri, practica de a fi bine cu tine este o alegere în fiecare zi. Și după ceva timp devine automată.

În fiecare zi când ne trezim este bine să ne amintim că cea mai importantă și lungă relație din viața noastră este cu noi înșine și să alegem să ne onorăm în fiecare zi. Dacă privești din perspectiva că îți onorezi viața prin ceea ce faci, devii responsabil pentru ce faci zilnic și atunci sigur că îți vei dori să îți faci bine. Evident, sunt și zilele în care lucrurile astea merg mai greu, dar este esențial să revii la asta chiar dacă ai avut o zi mai proastă.

Ca o mantra, mă onorez în fiecare zi.

Namaste

🌺🌞🌺🌞